Bankalarımızı cesaretlendirmeliyiz

KOBİ'ler 2011 yılında ihracatın yüzde 60'ını, istihdamın yüzde 78'ini oluşturdu. KOBİ'ler katma değerin yüzde 55'ine, toplam yatırımların da yüzde 50'sine imza attı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası'nda düzenlenen 8. KOBİ Zirvesi'nin ana teması Küresel Dönüşümde Girişimci ve KOBİ'lerin Risk ve Fırsatları...

Zirvede konuşan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, geçen yıl itibariyle toplam ihracatın yüzde 60'ını gerçekleştiren KOBİ'lerin toplam istihdamın yüzde 78'inden pay alarak Türkiye'nin en büyük işvereni olduğunu gösterdiğini söyledi.

Yalçıntaş, KOBİ'lerin toplam katma değerin yüzde 55'ini, toplam satışların yüzde 65,5'ini, toplam yatırımların da yüzde 50'sini yaptığını vurguladı.

Bankalarımızı cesaretlendirmeliyiz

KOBİ'lerin en önemli sıkıntılarının başında, finans sorunları geldiğine işaret eden Yalçıntaş, “Tahsilat güçlüğü çeken ya da öz sermaye sorunu bulunan işletmeler, pahalı banka kredilerine başvurmak zorunda kalıyor. Yaptığı yatırımın parasal olarak dönüş hızıyla kredi ödemelerini tutturamayan birçok firma, bu şekilde iflas ediyor” dedi.

Sınırlı sermaye sahibi olan KOBİ'lerin finansman sorununa kalıcı çözümler üretmek zorunda olunduğunu kaydeden İTO Başkanı, "KOSGEB'in verimli uygulamalarına ek olarak, bankalarımızı da bu noktada cesaretlendirmeliyiz" çağrı yaptı.

KOBİ'lerin inovasyonla tanışması onları güçlü kılar

Yalçıntaş, KOBİ'lerin rekabet gücünü artırmak, üretim kalitelerini yükseltmek için teknolojilerini yenilemelerini teşvik edecek tedbirleri uygulaması gerektiğini de ifade ederek, KOBİ'lerin inovasyonla tanışmasının onları güçlü kılacağını, çünkü inovasyonun günümüzde rekabetin temel belirleyici unsurlarından biri olduğunu kaydetti.

TOSYÖV Başkanı Sönmez: Temel bir KOBİ politikası oluşturmalıyız

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Başkanı Yalçın Sönmez ise yavaşlayan dünyada hızlanan Türkiye için kurum, işletme ve hatta kişi bazında herkesin görevini büyük Türkiye tasavvurunu realiteye dönüştürmek olduğunu vurgulayarak, "Türkiye 2023 hedeflerine ancak dönüşerek güçlenen KOBİ'ler sayesinde ulaşabilir" dedi.

Bu nedenle, KOBİ'lere "geniş düşünün, hızlı davranın, girişimci olun, değişim ve dönüşüm sürecine cesaretle katılın hatta öncü olun, ufkunuzu küreselleştirin" dediklerini ifade eden Sönmez, KOBİ'lerin değişmeye, girişimci olmaya ve rekabet gücü kazanmaya şiddetli bir istekleri de olduğunu ve kurum olarak bu değişim iradesinin kefili olduklarını anlattı.

KOBİ'ler dönüşmeden Türkiye'nin dönüşemeyeceğini ifade eden Sönmez, değişim stratejisinin KOBİ'lere dayandırılması gerektiğini, bunun için temel bir KOBİ politikası oluşturulmasını önerdiğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir