Barmak Azerbaycan’da 300 bin ekmek üretimine öncülük edecek
Zehra ORUÇ
BURSA - Bursa’da kurulu Barmak Barutçuoğlu Gıda Makineleri, Bartech markasıyla ürettiği makineleri tüm dünyaya satıyor. İnovasyon çalışmaları ile çeşitlendirdiği ürünlerinde ihracat yaptığı 80 ülkenin 80’inine de kendi ekmek kültürüne özel makine üretimi yapan Barmak, 2012 yılı için Azerbaycan Bakü’de faaliyet gösteren Delta Group ile anlaştı.
Yaklaşık 30 milyon euroluk yatırımla oluşturulacak tesisin, makine ihtiyacının yüzde 40’ını Barmak, yüzde 60’ını ünlü Alman markası Derme Fledy karşılayacak. İlk etapta günlük 300 bin ekmek üretiminin hedeflendiği tesisin aralık ayında hizmete girmesi planlanıyor. Azerbaycan’da başta ekmek olmak üzere pek çok gıdanın hijyenik koşullarda üretilmediğine dikkati çeken Delta Group Başkanı Aydin Mehdiyev, son dönemde oluşturulan teşviklerle fırınların modern hale gelmeye başladığını söyledi. Mehdiyev, günlük 300 bin ekmek üretimi ile Azerbaycan’ın ekmek ihtiyacının yüzde 13’ünü karşılayacaklarını belirterek, “Bizde ekmeğin çeşidi Türkiye’den biraz daha farklı. Sizde bir ekmek 250 gram hamurdan üretilirken bizde 400 gram hamur kullanılıyor. Günlük kapasitemiz 250 ton hamur ile 300 bin ekmek üretmek. Daha sonraki hedefimiz ise üretim kapasitemizi 600 binlere çıkarmak” dedi.
40 çeşit ekmek üretecek
18 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplamda 24 bin metrekarelik alana kurulan fırının, dünya genelindeki en modern tesislerden biri olacağını vurgulayan Mehdiyev, “Pideden kruvasana Rus ekmeğinden gerçek çavdar ekmeğine kadar en az 40 çeşit ekmek üretmeyi planlıyoruz. Tesisimize özgü tatlarımızı gelece yıllarda Türkiye’ye de getirme hedefindeyiz” şeklinde konuştu. Aralık ayında üretime başlamayı planladıklarını söyleyen Mehdiyev, “Makinelerimizin yüzde 60’ını ünlü Alman markası Derme Fledy, yüzde 40’ını ise Barmak’tan temin ettik. Barmak aynı zamanda projemizi de yürüten firma oldu. Son teknoloji kullanılarak tasarlanan ürünlerimizle bölgeye yapılacak fırınlar için örnek olmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
Gıda terörü tehdidi
Barmak Barutçuoğlu Gıda Makineleri Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Barutçuoğlu da, sağlıksız şartlarda ekmek üretimin yalnızca Türkiye’nin değil pek çok ülkenin başlıca sorunu olduğunu vurguladı. Ar-Ge çalışmaları ile çeşitlendirdikleri makineleri ihraç ederek tüm dünyanın gıda terörü sorununu ortadan kaldırmayı amaçladıklarını söyleyen Barutçuoğlu, “80’i aşkın ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu yıl Afrika ülkelerini de listemize aldık. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da üretimimizin yüzde 70’ini ihracata yönlendireceğiz. Son olarak Azerbaycan’da gerçekleştirilen fırın projesi için özel üretim yapıyoruz” ifadelerini kullandı.