BASK, AİHM'e başvuracak

BASK, PTT Kefalet Sandığının tasfiye biçimine karşı iç hukuk yolları tükendiğinden AİHM'e başvuruda bulunulacağı bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonunca(BASK), PTT Kefalet Sandığının tasfiye biçimine karşı iç hukuk yolları tükendiğinden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvuruda bulunulacağı bildirildi.

BASK Genel Başkanı Resul Akay, Mola Otel'de düzenlediği basın toplantısında, PTT Kefalet Sandığının 2004 yılında yasayla tasfiye edildiğini hatırlattı. Akay, "tamamen çalışanların birikimlerinden oluşan sandıktaki 252 milyon TL'lik anaparanın, sadece 25 milyon TL'sinin hak sahiplerine dağıtıldığını, 160 milyon TL'nin PTT Genel Müdürlüğüne, 67 milyon TL'nin de genel bütçeye gelir olarak Maliye Bakanlığına aktarıldığını" kaydetti.

Sandıkta biriken anapara ve nemanın personele ait olduğunu ifade eden Akay, sandık mevcudunun nemalarıyla birlikte hak sahiplerine ödenmesi gerektiğini söyledi.

Bu konuyla ilgili kanunun iptali için CHP tarafından Anayasa Mahkemesine dava açılmasına karşın yüksek mahkemenin kanunun Anayasa'ya uygun olduğuna karar verdiğini anlatan Akay, şunları kaydetti:

"Anayasa Mahkemesi bu kararı aldığı dönemde PTT'nin Ahlatlıbel'deki arazisi Anayasa Mahkemesine takasla verildi. Anayasaya Mahkemesinin bütün kararları tartışılacak kararlardır. Bu kadar da siyasi karar verilmez ki... Sandıktaki birikimlere el koyan düzenleme Anayasamızın 35. maddesine aykırı değil midir? Anayasa'nın 35. maddesi ortada dururken Anayasa Mahkemesi'nin sandıktaki birikimleri müsadere eden yasal düzenlemeyi Anayasamıza uygun bulan anlayışını anlamakta güçlük çekiyoruz. PTT arazisinin nasıl ve niçin takas edildiği açıklanmalıdır."

İç hukuk yolları tükendiği için bu konuyu AİHM'e taşıyacaklarını belirten Akay, birikimlerin hak sahiplerine verilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Akay,  dava dilekçelerini 29 Temmuza kadar AİHM'e sunacaklarını sözlerine ekledi.