Başkent’te ihracat patlaması
Ankara, 2012 yılında ihracatını en fazla artıran ikinci il oldu TÜGİAD Ankara Başkanı Barış Aydın, " Ankara’nın ihracatını yüzde 10,5 artırması sevindirici, ancak yeterli değil" dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA – Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Başkanı Barış Aydın, Başkent’in yüzde 10,5 ile ihracatını en fazla artıran ikinci il olmasını sevindirici bulduklarını, ancak yeterli görmediklerini belirterek, "Başbakanımızdan savunma sanayi yatırımları ile ilgili müjde, Ekonomi Bakanımızdan da ihracatçıya pozitif ayrımcılık sağlayacak adımlar bekliyoruz" dedi.
Aydın, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) açıkladığı verileri değerlendirirken, Ankara’nın 2011’de 5 milyar 951 milyon dolar olan ihracatını, 2012’de yüzde 10,5 artırarak 6 milyar 550 milyon dolara yükselttiğini bildirdi. Aydın, ihracatın lokomotifi konumundaki illerden İstanbul’da artışın yüzde 3, Kocaeli’de yüzde 4’te kaldığını, Bursa’da ise yüzde 5 gerilediğini kaydetti.
Gaziantep’in ardından ihracatını en fazla artıran ilin Ankara olduğunu belirten Aydın, şunları söyledi:
"Ankara’dan ihraç edilen ürünler incelendiğinde Başkent sanayisindeki gelişme çok daha net görülmekte. 27 sektörde 6,5 milyar dolar olarak gerçekleşen toplam ihracatın 1 milyar 252 milyon dolarını kimyevi maddeler, 939 milyon dolarını makine ve aksamları, 844 milyon dolarını çelik, 666 milyon dolarını taşıt araçları ve yan sanayi, 531 milyon dolarını savunma ve havacılık sanayii, 520 milyon dolarını elektrik-elektronik, 510 milyon dolarını da demir ve demir dışı metaller oluşturuyor. Türkiye ihracatının ton başı ortalama değeri bin 600 dolarken, Ankara’nın ihracatının ton başı değeri 23 bin 500 dolara ulaşmaktadır.
Bunda Ankara Sanayi Odası Başkanı sayın Nurettin Özdebir, çok değerli yönetim kurulu üyeleri ve Ankara'nın başarısı için her türlü fedakarlığı yapmaya her zaman hazır sanayicilerin çok büyük payı var. Herkese emekleri için çok teşekkür ediyoruz. Gelinen bu noktada Ankara'ya özel önem veren Ekonomi Bakanımız sayın Zafer Çağlayan'ın da hakkını teslim etmemiz gerekiyor. Kendisini her zaman yakınımızda hissediyoruz. Ankara sanayisinin nitelik olarak gelişiminde Başbakanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan'a da verdiği destek nedeniyle teşekkür ediyoruz."
"Ankara’nın ihracatını yüzde 10,5 artırması sevindirici, ancak yeterli değil" diyen TÜGİAD Ankara Başkanı Barış Aydın, şöyle devam etti:
"Başkent’in bu artışa rağmen en fazla ihracat yapan iller arasında 5. sıradaki yeri değişmemiştir. TÜGİAD olarak Ankara’nın yerinin, İstanbul’un hemen altı olması gerektiğine inanıyoruz. Bunun için de yatırımlara ağırlık verilmeli. Başbakanımızdan savunma sanayi yatırımları ile ilgili müjde, Ekonomi Bakanımızdan da ihracatçıya pozitif ayrımcılık sağlayacak yeni adımlar bekliyoruz. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara ile ilgili projeleri açıklarken savunma sanayi ciro hedefinin 8 milyar dolar olduğunu, bunun 6 milyar dolarlık kısmının Ankara’da gerçekleştirileceğini açıklamıştı. Ankara'daki büyük savunma sanayi firmaları, yan sanayi ve KOBİ'lere büyük oranda iş imkanı sağlıyor. Sadece Ostim'de yerleşik 70'ten fazla firma savunma sanayisine yüksek katma değerli üretim yapıyor. Savunma sanayine yönelik projelerin hayata geçirilmesi, Başkent ekonomisini, dolayısıyla ihracatını hak ettiği yere getirecektir."
2013 yılında tüm ekonomi aktörlerinden ihracata destek olmalarını beklediklerini anlatan Barış Aydın, "Finans kesimi, ihracatçının yanında olmalı, Merkez Bankası da cesur adımlar atmalıdır. İhracatçının Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’dan büyük beklentileri var. Türkiye ekonomisini tehdit eden unsurların başında gelen cari açık, ihracat sayesinde geriledi. İhracatçıya pozitif ayrımcılık sağlayacak düzenlemeler hayata geçirilmeli" diye konuştu.