Bedelli askerlik yapan kıdem tazminatı alabilecek mi?

Bedelli askerlikte kıdem tazminatı alınabilmesi için işverene sülüs belgesi sunulması ve bir gün dahi olsa fiili askerlik yapılması gerekiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bedelli askerlik ile ilgili beklenen açıklama bugün yapıldı. 

Açıklamanın gelmesinden hemen sonra akıllara bedelli askerlikte kıdem tazminatı ile ilgili sorular gelmeye başladı. 

Normal şartlarda askere giden tazminatı alır

Bilindiği üzere muvazzaf askerlik 4857 sayılı İş Kanunu'na göre kıdem tazminatı sebebi. Askerlik görevini yapacak olan çalışanlar, askere sevk belgesi 'diğer adıyla sülüs kağıdını' işverene getirip askerliğini belgeleyerek kıdem tazminatına hak kazanıyor. 

21 gün askerlik yapan kıdem tazminatını aldı

Yeni düzenlemeyle ilgili dunya.com'un sorularını yanıtlayan İş Hukuku Enstitüsü ve İnsan Kaynakları Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı Avukat Naciye Uçar, Yargıtay'ın 31 Aralık 2011 tarihli bedelli askerlik uygulaması öncesinde 4857 sayılı Kanunun muvazzaf askerlik düzenlemesini geniş yorumlayarak, 21 günlük temel eğitim alan bedelli askerlik yapanların da kıdem tazminata hak kazanacağına hükmettiğini söyledi. Bilindiği üzere, burada fiilen askerlik yapılıyor, sülüs ve terhis belgeleri veriliyordu. 

Askere gitmeyene kıdem tazminatı yok

Ancak, 31 Aralık 2011 tarihinde uygulanan bedelli askerlikte, sadece ödeme yapılarak, 21 günlük temel eğitim alınmaksızın askerlik görevi ifa edilmiş sayılmıştı. Ne sülüs belgesi, ne fiili askerlik ne de tezkere olmadığından burada kıdem tazminatı ödenmeyeceğine dair görüş bildirdiklerini hatırlatan Uçar, "Uygulama da bu şekilde oldu, 2011 tarihli bedelli askerlik sebebiyle kıdem tazminatı ödenmedi" diyor. 

Uçar, yeni yürürlüğe girecek olan bedelli askerlik için de 'ayrıntıları bilinmemekle beraber' büyük ihtimalle aynı durumun söz konusu olacağından, çıkartılacak bedelli askerlik kanununa tabi olacak çalışanlar için de kıdem tazminatı ödemesinin söz konusu olmayacağını vurguluyor.