Belize temsilcisi Grant İzmir'de

Belize'nin AB nezdinde Büyükelçisi Grant, ticari ilişkilerin geliştirilmesi için ziyarette bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR - Belize'nin AB nezdinde Büyükelçisi Audrey Joy Grant, iki ülke arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve olumlu işbirliği önerileri için Türkiye'ye geldiğini söyledi. 

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret eden Audrey Joy Grant, Belize gibi küçük bir ülkenin temsilcisi olarak İzmir'e geldiğini, ülkesinin dünyaya açılmak istediğini kaydetti. 

Belize'de Türklerin kurduğu bir otelin bulunduğunu, ayrıca Türkiye'nin yasa dışı göçmenlerin ülke dışına çıkarılması için Belize'ye maddi yardımda bulunduğunu bildiren Grant, şöyle konuştu: 

"Belize nüfusunun büyük kısmı 18 yaşın altında ve ülkemize yatırım yapılmasını istiyoruz. Böylece gençlere iş alanları açılmış olacak. Bunun için Belize ile diğer ülkeler arasındaki diplomatik ve ticari ilişkileri geliştirmek istiyoruz. Türkiye'de bulunan finansal zenginliği tanımamız gerekiyor. Üniversite çağındaki gençlerimizi de Türkiye'ye yönlendirmek istiyoruz. Orta Amerika ülkesi olan Belize'de iş kurmak çok kolaydır. Yabancı yatırımcılara çeşitli vergi kolaylıkları sağlıyoruz. Ülkemizde balık, ıstakoz ve karides çiftliklerimiz var. Kültür balıkçılığında muazzam bir potansiyelimiz var. Mercan kayalıkları açısından da dünyanın 2. önemli ülkesiyiz. Türkiye ile ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve olumlu iş birliği önerileri için ülkenize geldim." 

Demirtaş ise Grant'ın, Belize'den Türkiye'ye bugüne kadar gelen ilk yetkili olduğunu, İngiliz sömürgesi olan ve 1981 yılında bağımsızlığına kavuşan 300 bin nüfuslu Belize'nin ekonomik sorunlarının bulunduğunu kaydetti. 

EXPO sürecinde tanıştıkları Grant'ın Türkiye'ye önemli destek verdiğini anlatan Demirtaş, "Belize'ye turizm, kültür balıkçılığı ve KOBİ'ler konusunda destek verebiliriz. Belize ile yok denecek kadar az ilişkimiz var. Bugüne kadar İzmir'den sadece 306 bin dolarlık mermer işalatı yapılmış" dedi. 

Toplantıya katılacağı bildirilen Belize Tarım ve Balıkçılık Bakanı Rene Montere'nin, iş yoğunluğu nedeniyle İzmir'e gelemediği bildirildi. 

Ekrem Demirtaş, toplantının ardından Grant'a, Osmanlı serisi bir çanak hediye etti.