BES uygulaması devam edecek

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, BES'e sağlanan yüzde 25'lik devlet desteğinin önümüzdeki yıl da devam edeceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bireysel emeklilik sistemine (BES) sağlanan yüzde 25'lik devlet desteğinin devam edeceğini ancak bu desteğin 2016 yılında 3-3.5 milyar liraya ulaşan ilave bir yük anlamına geldiğini söyledi.

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği'nin düzenlediği toplantıda konuşan Şimşek, "BES büyük başarı hikayesi ve bu devam edecek. Birtakım öneriler var bunları çalışıyoruz. Ama şunu da bilin yüzde 25'lik destek bütçede çok önemli bir kaleme ulaşmaya başladı. Belki 2016 yılında 3-3.5 milyar liralık ilave bir yük demek. Bu bir çok bakanlığın bütçesinden kat kat daha yüksek bir rakama tekabül ediyor. Onun için beklentilerin bu çerçevede oluşturulması lazım" dedi.

Halihazırda devlet bireysel emeklilik sistemine yatırılan her 100 TL için belli şartlar ve sınırlar altında 25 TL'lik katkı sağlıyor.

Şimşek vergilendirme sitemini değiştireceklerini belirterek, "Bu portföy yönetim şirketleri çerçevesinde kaynak yönetim potansiyelini artıracak... Şu anda belli alanlar var orada büyük imtiyazlar büyük istisnalar söz konusu" dedi ve şöyle devam etti: "Başta gayrimenkul olmak üzere... onun düzeltilmesiyle birlikte kaynaklar profesyonel bir çerçevede sermaye piyasalarında yönetilecek ve bu kaynaklar yatırımlara dönüşecek."

Profesyonel portföy yönetim şirketlerinden de beklentiler olduğuna değinen Şimşek, "Biz piyasayı yakından gözetliyoruz ve önümüzdeki dönemde de gerekirse düzenleme yapılır. Bizim portföy yönetim şirketlerinin de daha verimli daha düşük ücretlerle bu hizmetleri vermesi gerekiyor" dedi.

Şimşek ayrıca maliye politikasında sürdürülen güçlü duruşun para politikasında alan sağladığını ve Merkez Bankası'nın elini güçlendirdiğini de belirtti.

Şimşek enflasyonu düşük tek haneye çekmek ve bunu yapısal reformla gerçekleştirme çabası içinde olacaklarını da belirtti.

Önümüzdeki dönemde imar ve şehir rantlarının vergilendirilmesi hakkında ise Şimşek, "çok önemli bir konu olarak önümüze çıkıyor" dedi.