'Bir kurumun projeleri toplumsal problemleri çözemez'

Zorlu Holding CEO'su Yüngül, artık herkesin, karmaşık toplumsal problemlerin bir kurumun ya da şirketin gerçekleştireceği sosyal sorumluluk projeleriyle kalıcı olarak çözülemeyeceğinin farkına vardığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Zorlu Holding Üst Yöneticisi (CEO) Ömer Yüngül, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin "Yeni Nesil İnovasyon" oturumunda yaptığı konuşmada, inovasyon anlayışının değişmeye ve dönüşmeye başladığını söyledi.

Birçok şirketin bu durumu öngördüğünü dile getiren Yüngül, "Birçok büyük şirket, artık inovasyonu kendi içine hapsetmekten vazgeçip kurdukları kurumsal risk sermayesi şirketleriyle açık inovasyonun gücünden yararlanmaya başladı. Türkiye'de sayıları çok fazla olmasa da bu tür şirketlerin gelişiminin, özellikle şirketlerin inovasyon gücünü çok daha fazla artıracağını düşünüyorum." diye konuştu.

Yeni nesil inovasyon anlayışının toplumsal meselelerin çözümünde de kullanılmaya başlandığına dikkati çeken Yüngül şöyle devam etti:

"Yeni dünya düzeni böyle bir değişimi tetiklerken, son yıllarda toplumsal sorunlarla ilgili olarak açık inovasyonun sahne almaya başladığını gördük. Çünkü artık herkes, bugünün dünyasının karmaşık toplumsal problemlerinin, bir kurumun ya da şirketin gerçekleştireceği sosyal sorumluluk projeleriyle kalıcı olarak çözülemeyeceğinin farkına vardı. Bunun için yeni bir düşünme biçimi ve inovasyon anlayışına ihtiyaç olduğunu tespit etti. Sosyal inovasyon, bu konuda en doğru adreslerden biri. Birlikte çözüm üretmeyi ve açık inovasyonu temel alan sosyal inovasyon, yarattığı sosyal etkiyle kendi iş modelini yaratarak, toplumsal meselelere uzun soluklu çözümler üretebiliyor."

Türkiye'nin sosyal inovasyon platformu "imece"

Yüngül, yapılan işlerin toplum için ortak değer oluşturması ve teknolojiyi insanların daha iyi bir yaşam beklentisine çözüm üretmek için kullanma düşüncesinden hareketle, uzun süredir dünyadaki bu gelişmeleri yakından takip ettiklerini, Türkiye için nasıl bir değer oluşturabileceklerini sorguladıklarını söyledi.

Türkiye'nin sosyal inovasyon platformu 'imece'yi bu duygu ve düşüncelerle hayata geçirdiklerini anlatan Yüngül, "Nitelikli eğitim, cinsiyet eşitliği ve eşitsizliklerin azaltılması başlıklarında belirlediğimiz üç meseleyle ilgili maddi ve manevi desteğimizle projeye bir anlamda can suyu verdik. Bu proje, tüm kurum ve şirketlere açık. Herkes belirlediği toplumsal meselelerle 'imece'ye katılabilir ve önemli toplumsal sorunların çözülmesi için katkı sağlayabilir." dedi.

"Dünyayla entegre bir çalışma içindeyiz"

PTT A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü, Dünya Posta Birliği (UPU) İdari Konsey Başkanı Kenan Bozgeyik de birçok alanda, ülkenin, toplumun ve insanlığın sorunlarını çözmek için bir yapılanma içinde olduklarını belirtti.

Bir dünya markası olma yolunda, büyük bir açılım içinde bulunduklarını dile getiren Bozgeyik, "Dünyanın dört bir yanından hem Türkiye'ye gelecek lojistiği hem de Türkiye'den en küçük yetiştiriciden en büyük işletmeye kadar üretilen her değeri tüm insanlığına ulaştırmak için ciddi bir altyapı kuruyoruz. Dünyanın değişik merkezlerinde lojistik merkezlerinin yapılması konusunda yabancı uluslararası lojistik şirketleriyle iş birliği içindeyiz." diye konuştu.

Bozgeyik, büyük bir uluslararası lojistik şirketinin bütün Türkiye operasyonlarını gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Aynı şekilde onlar da Avrupa'da bizim operasyonlarımızı gerçekleştiriyor. Çin'den yine dünyanın en büyük alışveriş merkezlerinin bütün lojistik hizmetlerini Türk Hava Yolları ile biz gerçekleştiriyoruz. İstanbul'a getiriyoruz, buradan da bütün dünyaya gönderiyoruz. Bu, ülkenin insanın ekonomik değerlerini güçlendirirken, dünyayla entegre bir çalışma içinde olduğumuzun da en büyük göstergesi. Devletin de inovasyon alanında yaptığı çok önemli çalışmalar var. Özellikle kamu kurumları arasındaki inovasyonu geliştirmek için de bir çalışmamız var. 'Kağıtsız Ofis' ile bütün kamu kurumlarının evrakını ortadan kaldırıp dijitalleştirip, birbirleri arasındaki konuşmaları gerçekleştiren 'kayıtlı elektronik posta' ismiyle yeni bir inovasyon ürünü yaptık. Bu ürünle bütün kamu kurumları, vatandaşla da şirketlerle de yazışırken 'kayıtlı elektronik posta' üzerinden yazışacak. Böylelikle hem zaman kazanmış hem de insanımıza değer katmış olacağız."

Bu konularda ilginizi çekebilir