Bir yılda 300 milyon $'lık yeni fon yaratılacak

Erol, girişim sermayesi yatırım ortaklığı revize düzenlemesiyle birlikte toplam 7 düzenleme yaptıklarını aktardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, SPK'nın son dönemde yaptığı mevzuat düzenlemeleri hayata geçtiğinde, 1 yıl içinde sektöre 250-300 milyon dolarlık yeni fon yaratılmış olacağını" kaydetti.

Erol, SPK merkez binasında düzenlenen "Girişim Sermayesi Çalıştayı"nın açılışında yaptığı konuşmada, Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları (GSYO), Yatırım Fonları, Oydan Yoksun Paylar, Borçlanma Araçları, Ortaklık Varantları tebliğlerine ilişkin bilgi verdi.

SPK'nın girişim sermayesi yatırım ortaklığı revize düzenlemesiyle birlikte toplam 7 düzenleme yaptığını anlatan Erol, SPK olarak geç kalmak istemediklerini, piyasanın ihtiyaç duyduğu zamanda bu düzenlemeleri yapmak istediklerini söyledi.

Girişim sermayesi yatırım ortaklıkları tebliğinde yaptıkları düzenleme ile sistemdeki sıkıntıları, katılıkları mümkün olduğunca düzeltmeye çalıştıklarını kaydeden Erol, bu değişiklik ile GSYO'ların faaliyet alanlarının genişletilmesinin ve portföylerinin çeşitlendirilmesinin mümkün olacağını belirtti.

Bu düzenlemeler hayata geçtiğinde, yaklaşık 1 yıl içinde sektöre 250-300 milyon dolarlık yeni fon yaratılmış olacağını ifade eden Erol, "Bu fonu KOBİ'lerimiz başta olmak üzere şirketlerimize kullandırmış olacağız" dedi.

Şirketler yatırımcılar için daha cazip hale gelecek

Ortaklık varantlarına ilişkin düzenlemenin, hisse değeri 1 TL'nin altında olan şirketlerin nakit sermaye artışını kolaylaştırmak için yapıldığını belirten Erol, borsadaki şirketlerin yüzde 50'sine yakının hisse değerinin 1 TL'nin altında ya da 1 TL'ye çok yakın olduğunu, bu düzenlemeyle birlikte bu şirketlerin yatırımcılar için çok daha cazip hale geleceğini ifade etti.

Erol, borçlanma araçlarına ilişkin 7 ayrı düzenleme olduğunu, son çalışmalarında bütün bu düzenlemeleri tek bir tebliğ altında birleştirdiklerini belirtti. Bu düzenlemelerle şirketlere halka arz ve zamanlama bakımından kolaylıklar sağlandığını kaydeden Erol, bu düzenlemeler hayata geçtiğinde şirketlerin çok daha rahat şekilde kararlarını verebileceklerini, hızlı şekilde uygulamaya geçebileceklerini ifade etti.

Türkiye'ye 2006-2007 yıllarında toplamda 4,5 milyar dolarlık yatırım yapıldığını kaydeden Erol, yapılan düzenlemelerle, sektörle birlikte bu rakamları artırmış olacaklarını anlattı.

Piyasada kanalların açık olmasının çok önemli olduğunu belirten Erol, bu zamana kadar gelen piyasa taleplerinin tamamını karşılamış olduklarını sözlerine ekledi.