Bir yılda bin 376 ton bilişim atığı toplandı

E-atık miktarı, 57 ton küçük ev aleti, 15 ton büyük beyaz eşya ve 19 ton da tüketici ekipmanıyla birlikte bir yılda bin 467 tona ulaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türk girişimci tarafından kurulan "Exitcom" adlı elektronik atık (e-atık) geri kazanım şirketi, Türkiye'de 2008'de bin 376 ton bilişim atığı topladı.

E-atık miktarı, 57 ton küçük ev aleti, 15 ton büyük beyaz eşya ve 19 ton da tüketici ekipmanıyla birlikte bir yılda bin 467 tona ulaştı. Firmanın bu yılın ilk 4 ayında topladığı e-atık miktarı ise 950 ton olarak gerçekleşti. Şirket, önceki yıl bin 121 ton e-atık toplamıştı.

Almanya'da da faaliyet gösteren firma, 10 yıl içerisinde Türkiye'nin değerli metal ve elektronik malzeme geri kazanımında dışa bağımlılığını ortadan kaldırmayı ve Türkiye'deki bilişim atığı konusundaki uygulamayı Avrupa standartlarına taşımayı hedefliyor.

Elektrikli ve elektronik eşya üreticileri ve kurumsal son kullanıcıların yanı sıra belediyeler aracılığıyla evsel son kullanıcılara da ulaşan firma, Türkiye'de kurumsal sektörde yüzde 40'lık payı elinde bulunduruyor.

Geri kazanım oranı yüzde 99

Evsel e-atık konusunda yatırımlarını ve projelerini sürdüren şirket, yüzde 97-99 arasındaki geri kazanım oranını yüzde 100'e çıkarmayı hedefliyor.

Bir Türk girişimci tarafından Almanya'nın Hannover kentinde 1999'da kurulan, Türkiye'de 2003 yılından bu yana hizmet veren şirket, Türkiye'de 2008'de bin 467 ton e-atığı geri kazandırdı.

Ulaştığı e-atık oranını da artırmayı hedefleyen firma, Büyükşehir ve ilçe belediyeleriyle yaptığı protokollerle elektronik atık ve bazı tehlikeli atıklar için belediyelerin uygun gördüğü noktalara yakın zamanda toplama konteynerleri yerleştirmeyi planlıyor.

Exitcom tarafından 2008'de geri kazandırılan e-atık türleri ve miktarları ise şöyle:

     E-ATIK                                   MİKTARI (TON)

     ------------                             ---------------

     Bilişim ve Telekomünikasyon ekipmanları      1376

     Küçük Ev Aletleri                              57

     Büyük Beyaz Eşya                               15

     Tüketici Ekipmanları                           19

     TOPLAM                                       1467

Yılda 20 ila 50 milyon ton e-atık

Dünya üzerindeki elektronik atık pazarında her yıl yüzde 5 ila 8'lik bir artış gözleniyor. Birleşmiş Milletler çevre programına göre dünya genelinde tüm elektronik atık kaynakları hesaplandığında yıllık 20 ila 50 milyon ton arasında e-atığın oluştuğu tahmin ediliyor. Bu da tüm dünya üzerindeki yıllık atığın yüzde 5'ine denk düşüyor.

Tehlikeli ve toksik maddeler içerebildikleri için çevreye zarar veren e-atıklar, diğer taraftan içerdikleri metal, cam, plastik ve yeniden kullanılabilinen diğer malzemelerden dolayı değer taşıyor.

Dünya genelinde e-atıklarla ilgili çalışmalar gün geçtikçe ilerliyor. Yeni üretilen elektronik ürünlerde toksik ve zararlı maddelerin kullanımı sınırlandırılıyor, yeni ürün tasarımında geri dönüşüm kriterleri göz önünde bulunduruluyor ve geri dönüşüm özendiriliyor.

Diğer yandan atıklar ürüne dönüştüğünde bunların toplanması, işlenmesi, yeniden kullanımı, tehlikeli atıkların insan, çevre ve doğayı riske sokmadan bertarafı konularında da yeni hukuki ve yasal düzenlemeler yapılıyor.