Birada bandrol düzenlemesi

50 litre ve 50 litreden küçük ambalajlı biraların üretim ve ithalatında bandrol uygulaması zorunluluğu getirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanlığı, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren 50 litre ve 50 litreden küçük ambalajlı biraların (şişe ve kutu ambalajlı bira hariç) üretim ve ithalatında bandrol uygulaması zorunluluğu getirdi.

Maliye Bakanlığının "Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerde Bandrollü Ürün İzleme Sistemi Genel Tebliği Seri No:6" Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre tebliğ ile 5.000 cl ve 5.000 cl'den küçük ambalajlı bira (şişe ve kutu ambalajlı bira hariç) üretim ve ithalatında "fermente alkollü içki bandrolü" uygulamasına geçiliyor.

Tebliğ, yıllandırma amacıyla üretilen ve bekletilen şaraplarda bandrol uygulaması ile Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) tarafından verilen izin, satış ve/veya yetki belgelerinin; üretici ve ithalatçıların işi bırakmaları veya mevzuat ihlali nedeniyle TAPDK'ce iptali suretiyle faaliyetlerinin sonlanması üzerine geri alınmasını takiben, kullanılmamış bandrollerin geri alımına ilişkin düzenlemeleri de kapsıyor.

Düzenleme ile Tütün Mamülleri ve Alkollü İçkilerde Bandrollü Ürün İzleme Sistemi Genel Tebliğinde değişikliklere gidildi.

Bu doğrultuda  bandrollü ürün izleme sistemi anlatılırken kullanılan "bira hariç" ifadesi "şişe ve kutu ambalajlı bira hariç" olarak değiştirilerek, "sistem, kapsamında seri üretim yapan tütün mamulleri üretim tesisleri ile seri üretim yapan alkollü içki üretim tesislerinde üretilen ürünlere (şişe ve kutu ambalajlı bira hariç) bandrol yapıştırılması, bandrolün ürün üzerinde varlığının ve güvenlik unsurlarının kontrol edilmesi, bandrolün aktive edilmesi olarak zorunludur" şeklinde düzenleme yapıldı.

Yine aynı şekilde alkollü içkilerde ürün izleme sistemi kurulması ve bu sistem kapsamında, bira üretim tesislerinde üretilen şişe ve kutu ambalajlı bira ürünlerine kod, 5.000 cl ve 5.000 cl'den küçük ambalajlı biraya (şişe ve kutu ambalajlı bira hariç) bandrol uygulanması zorunlu olacak.

İthal edilecek alkollü içkiler (şişe ve kutu ambalajlı bira hariç) ve tütün mamullerinde  yurt dışı üretim mahallinde bandrol uygulanması, ithal edilecek şişe ve kutu ambalajlı birada yurt dışı üretim mahallinde kodlanmış etiket yapıştırılması gerekecek.

Tebliğe göre, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren 5.000 cl ve 5.000 cl'den küçük ambalajlı biraların (şişe ve kutu ambalajlı bira hariç) üretim ve ithalatında aktive edilmiş fermente alkollü içki bandrol uygulaması başlatılacak.