Birleşene ‘vergi avantajı’ geliyor

Hükümet, krizin reel sektöre etkisini hafifletecek yeni bir plan geliştiriyor. IMF ile görüşmelerde de gündeme gelmesi beklenen plana göre birleşen şirketlere vergi muafiyeti ve fon sağlanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Mehmet KAYA

İSTANBUL - Türkiye ile IMF arasında imzalanacak anlaşma için görüşmeler başlarken, hükümetin üretici şirketlerin krizden ağır yara almasını önlemeye yönelik tedbirleri de şekilleniyor. Buna göre şirket birleşmeleri teşvik edilecek. Birleşip daha güçlü bir yapı oluşturan şirketlere 1 veya 2 yıl kurumlar vergisi istisnası getirilecek. Bütçe gelirinde zorlanma ihtimaline karşı vergi istisnasının belli bir miktar kısıtlanması da gündemde.

Sanayi Bakanlığı çevrelerinden edinilen bilgiye göre, bu yöntemle, çok sayıda şirketin bilançosunun düzelmesine imkan sağlanacağı belirtilirken, şirketlerin kredi bulma olanaklarının kolaylaşacağına da dikkat çekiliyor. Ayrıca Bakanlık gözetiminde, birleşen şirketlere ek bir fon da sağlanacak. Fonu, özel sektör kuracak, kamu katkı sağlayacak. Birleşen şirketlerin satacakları varlıklar da vergiden muaf olacak.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde