BIS'ten 'sıcak para' uyarısı

BIS gelişmekte olan ülkelerin banka dışı şirket borçlanmaları hakkında "sıcak para" uyarısı yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA  - Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), gelişmekte olan ülke şirketlerinin kurulu oldukları ülke dışında piyasadan yaptıkları borçlanmaların bu şirketlerin ülke dışındaki iştiraklerinin giderek artan rolü nedeniyle görünenden daha zayıf olabileceğini belirtti.

              
BIS tarafından Pazar günü yayımlanan çeyrek dönem raporunda gelişmekte olan ülkelerde bankalar dışında kalan şirketlerin 2009 ile 2013 arasında yaptığı toplam borçlanmanın yaklaşık yarısını oluşturan 252 milyar dolarlık tutarın bu şirketlerin ülke dışındaki iştiraklerince ihraç edildiği belirtildi.
              
Raporda, ülke dışındaki iştiraklerin yaptığı borçlanmaların şirket bilançosuna şirketler arası kredi olarak yansıtıldığı ve bunun ana şirket bilançosuna doğrudan yabancı yatırım olarak kaydedilerek verilen istikrar görüntüsünün yanıltıcı olduğu belirtildi.
             
 Raporu hazırlayanlardan Hyun Song Shin, ülke dışındaki iştiraklerden ana şirkete verilen kredilerin büyük sermaye yatırımları gibi doğrudan yabancı yatırım olarak sınıflandırılmaması gerektiğini belirtti.
             
Shin geçen hafta Cuma günü katıldığı bir toplantıda, "Söz konusu krediler, istikrarlı veya 'iyi' sermaye akımlarından ziyade alacaklıların anında geri ödeme talep edebildiği 'sıcak para'ya benziyor" dedi.
              
BIS verilerine göre geçen yılın ilk çeyreğinde sadece Brezilya, Çin ve Rus şirketleri kendi iştirakleri üzerinden 35 milyar dolar borç akımı sağladı.
              
BIS'in parasal ve ekonomik işlerden sorumlu bölümün başında bulunan Claudio Borio ayrıca yerel para biriminin doların karşısında değer kaybetmesi nedeniyle dolar cinsi yüksek tutarda dış borç taşıyan şirketlerin borçlarını geri ödemekte
zorlanabileceğini ifade etti.
              
Dolar endeksi bu yıl altı gelişmiş ülkenin paralarından oluşan sepet karşısında yüzde 11 değer kazanırken, Rus rublesi dolar karşısında yüzde 30'dan fazla değer yitirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir