”Bölgeler arası eşitsizlik en önemli sorun”

İSO Başkanı Küçük, taşınması kolay sektörlerin bir plan ve program dahilinde gerekli alt yapı hazırlanarak, Anadolu'ya kaydırılması gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MUŞ - İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, "Kalkınmada bölgeler arası eşitsizlik, ülkemizin en önemli sorunlarındandır" dedi.

Muş Kültür Merkezi'nde düzenlenen istişare toplantısına, Muş Valisi Erdoğan Bektaş, Belediye Başkanı Necmettin Dede, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, İSO meclisi ve Muş Ticaret ve Sanayi Odası (Muş TSO) üyeleri ile iş adamları katıldılar.

Toplantıda konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, İSO olarak her yıl Anadolu'daki kentlere gezi düzenlemenin faydalı olacağına inandıklarını belirterek, bu yıl gezi programlarında Van ve Bitlis'in ardından Muş'a geldiklerini söyledi. Gezileri sırasında, bölgede sorunlar olduğunu gördüklerini bildiren Küçük, şunları kaydetti:

"Bu sorunların çözümü için insanların gayretli olduklarını gördük. Ziyaretlerimizi Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki gelişmeleri yerinde görmek odalarımız arasındaki diyalog ve işbirliğini geliştirmek açısından önemsiyoruz. Doğu Anadolu Bölgesi'nde arzulanan kalkınma düzeyi henüz yakalanamamıştır. Gezdiğimiz üç ilde de göç ve işsizlik oranının yüksek olduğunu gördük. Bölgede uzun yıllardır devam eden terör, ekonomik ve sosyal sorunların çözümünde mesafe alınmasını zorlaştırmaktadır."

Küçük, Türkiye'nin en önemli sorunlarından birisinin kalkınmada bölgeler arası eşitsizlik olduğunu ifade ederek, sorunun giderilmesi için kalıcı tedbirler alınması gerektiğini belirtti. Söz konusu problemin çözülmesi durumunda, Türkiye'nin istenilen seviyelere ulaşacağına inandığını bildiren Küçük, şöyle devam etti:

"Kalkınmada bölgeler arası eşitsizlik, ülkemizin en önemli sorunlarındandır. Doğu ve Güneydoğu'daki sorunları çözmediğimiz müddetçe, büyük kentlere göç devam edecek ve sorunlar kentlere yığılacaktır. Göç artık bir çözüm değildir. Göçü önlemek için sorunları yerinde çözmek ve Anadolu'daki koşulları iyileştirmek zorundayız. Anadolu'da işsizlik sorununu çözmedikçe, refahı arttırmadıkça, gelişmişlik farklarını makul seviyelere çekmedikçe, güçlü ve istikrarlı bir iç pazara sahip olmamız mümkün değil."

Küçük, Türkiye'nin sanayisini belirli bir plan çerçevesinde yeniden düzenlemesi gerektiğine de dikkat çekerek, "İstanbul ve Marmara Bölgesi hem nüfus hem de alt yapı olarak bu yükü taşımakta zorlanıyor. Taşınması kolay sektörlerimiz bir plan ve program dahilinde gerekli alt yapı hazırlanarak, Anadolu'ya kaydırılmalıdır" diye konuştu.

Muş TSO Başkanı Talip Devrim ise Muş'un geri kalmışlığının en büyük sebebinin hükümetlerin Muş'a gereken desteği vermemesi olduğunu ifade ederek, "Muş'taki en büyük sanayi kuruluşu olan Şeker Fabrikası özelleştiriliyor. Biz bu özelleştirmeden ötürü endişeliyiz. Bunun yanında şeker pancarı ve tütüne getirilen kotalar sebebiyle, çiftçiler çok zor durumda bırakılmıştır" dedi.

Toplantı daha sonra iş adamlarının karşılıklı soru ve cevaplarının ardından sona erdi.