Borsa, haftaya %5.4 kayıpla başladı

S&P'nin, bazı Türk finans kuruluşlarının kredi notu görünümlerini 'durağan'dan 'negatif'e çevirmesi satışları artırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Piyasalar hafta sonundaki G-20 zirvesinden pek de umduğunu bulamadı. Hükümet-IMF görüşmesinde yol alındığı açıklansa da, olası anlaşmanın içeriği konusunda bilgi henüz yok. Belirsizliklerin üstüne, S&P'nin, bazı Türk finans kuruluşlarının kredi notu görünümlerini 'durağan'dan 'negatif'e çevirmesinin de gelmesi İMKB'de satışları hızlandırdı. Gün içerisinde 24 binin altına sarkan Ulusal-100 Endeks, kapanışını 1.378 puan eksiyle 24.046 puandan yaptı. Hisse senetleri gün sonunda ortalama % 5.42 değer kaybetti.

Hafta sonu ABD'de gerçekleştirilen G-20 zirvesinden 'somut bir adım'a yönelik karar çıkmadı. G-20 liderleri, IMF ve Dünya Bankası'nda reform yapılması için anlaştı. Diğer yandan Başbakan Erdoğan ve IMF Başkanı Strauss-Kahn yeni bir stand-by anlaşmasına ilişkin olarak çözüme en yakın noktada olduklarını ifade ettiler. Ancak, yapılacak anlaşmanın çerçevesi henüz bilinmiyor.

Bu arada ABD'de sanayi üretimi Ekim'de yüzde 1.3 arttı. Beklenti, sanayi üretiminin yüzde 0.4 artacağı yönündeydi. ABD vadeli işlemeler bu veriyle bir miktar toparlansa da, Citigroup'un 53 bin kişiyi daha işten çıkarmayı planladığı haberleri ABD endekslerinin satışlarla açılmasında rol oynadı.

Dolar öğleden sonra dalgalandı

Haftaya sakin başlayan dolar, yurtdışında ve İMKB'de satışların artmasına paralel olarak yükselişe geçti. Sabah 1.60 YTL'den alıcı bulan dolar öğleden sonra 1.64 YTL'ye çıktı. Kapanışa doğru Kapalıçarşı'da 1.6325 YTL'den el değiştiren dolar, bankalararası piyasada 1.6260-.1.6385 YTL aralığında. Euro ise 2.0590 YTL'de dengelendi.

Öte yandan düşük işlem hacimli bono piyasasında görünüm değişmedi. 23 Haziran 2010 vadeli gösterge tahvilin faizi yüzde 22.08'den kapanırken, 14 Nisan 2010 vadeli en aktif kağıtta faiz yüzde 23'e çıktı.