Borsa ilk seansta yüzde 1 yükseldi

Endeksler, yurtdışı piyasaların etkisinde hafif alıcılı seyrediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), güne durgun başladı, ardından gelen tepki alımlarıı ile hafifçe yükseldi.

Açılışta hafif alıcılı yatay bir seyir izleyen Bileşik Endeks, en düşük 25.131 puanı gördükten sonra tepki alımları ile 25.400 seviyesine kadar yükseldi.

İMKB 100 Endeksi birinci seansta, 263 puan artışla 25 bin 407 puandan kapandı. Hisse senetleri ortalama yüzde 1.04 oranında değer kazandı. Birinci seansta işlem hacmi 459.592.340 TL oldu.

Yurtiçinde 2008 yılı son çeyrek büyüme rakamlarının beklentilerin üzerinde açıklanması İMKB üzerinde etkili oluyor.

Dün ABD borsaları ABD'de otomotiv şirketi GM ve Chrysler'in iflas edebileceği endişeleri, bankalara ilişkin yeniden güçlenen kaygılar ve kar satışları nedeniyle düşüş hareketini sürdürdü.

Asya borsalarının açıklanması beklenen yeni ekonomik önlem paketinin etkisiyle Mart ayını, son on yılın en hızlı aylık yükselişi ile kapatmayı deneyerek yükselmesi İMKB'deki yükselişi desteklerken, vadeli ABD endeks kontratları ile Avrupa borsalarındaki yukarı hareket İMKB'nin alıcılı seyrine olumlu etki yapıyor.

Bugün ABD'de TSİ 16:00'da S&P CaseShiller konut fiyat endeksi ve TSİ 16:45'te Chicago PMI endeksi verileri açıklanacak.    

Yurtiçinde ise bu akşam açıklanacak 17:00'de dış ticaret rakamları beklenirken, yerel seçimlerin sonuçlanmasının ardından IMF ile ilgili gelişmeler izleniyor.   

Piyasalarda gözler bu hafta gerçekleştirilecek G-20 zirvesi ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısına çevrilmiş durumda bulunuyor.  Ekonomistler, Banka'nın faiz oranlarında 50 baz puanlık indirime gitmesini de bekliyorlar.   

Bir aracı kurum yetkilisi, bugün borsalarda, hafta başında gerçekleşen satışlardan sonra hem içeride hem dışarıda daha hareketli bir gün gözlendiğini belirterek, endekslerde hafif toparlanmalar yaşandığını söyledi. Yetkili, özellikle vadeli ABD endekslerinin yeniden pozitif seyre dönmesinin diğer piyasaları olumlu etkilediğinin görüldüğünü vurguladı.