Borsa yerinde saydı, dolar 1.69 düzeyinde

Güne yükselişle başlayan endekslerde dengeli görünüme geçildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Yurtdışı piyasalardaki toparlanmayla birlikte güne artıda başlayan Bileşik Endeks,  ardından yönünü yataya çevirdi. İMKB-100, ilk seansı 37 puan artışla 24.189 puandan tamamlarken, işlem hacmi 441.6 milyon TL ile sınırlı kaldı.

Piyasalarda gözler, ABD'de bankaların uzun bir resesyona dayanma gücünün sınanacağı "stres testleri"ne çevrildi. 19 bankanın finansal gücünü ölçmek için dün yapılmaya başlanan 'stres testi'nin nisan sonuna kadar devam etmesi bekleniyor. Testler, her birinin varlığı 100 milyar doların üzerindeki bankanın, ABD Hazinesi'nin imtiyazlı hisselerin adi hisseler çevrilerek sermaye desteği sağlanması programında, daha fazla sermaye ihtiyacı olup olmadığının belirlenmesinde kullanılacak.

Dün ABD'de sigorta şirketlerinin verecekleri temettü miktarını önemli oranda azaltacaklarını duyurmaları ve ikinci el konut satışlarında beklenti üzerindeki düşüş ABD endekslerine yüzde 1'in üzerinde kayıp yaşattı. Ancak, Bank of America CEO'sunun bankanın stres testini başarılı bir şekilde atlatacağı açıklamasının yarattığı olumlu algı vadeli işlemlerde toparlanma getirdi. Avrupa'da da benzer tablo yaşanırken, güne yükselişle başlayan İMKB dar bantta yatay seyir izledi.

TSİ 11:00'de açıklanan Almanya'daki işsizlik oranı beklentiler çerçevesinde yüzde 7.9 oldu. Saat 12:00'de gelen Euro Bölgesi tüketici güven endeksi şubatta -33 olarak açıklanırken, iş dünyası güven endeksi ise -3.51 oldu. Öğleden sonra ise TSİ 15:30'da ABD dayanıklı mal siparişleri ile işsizlik başvuruları açıklanacak. Saat 17:00'de ise yeni konut satışları rakamları izlenecek.

Dolar ve faiz sakin seyrini koruyor

Dolar 1.68-1.70 TL bandındaki seyir korunuyor. Bankalararası piyasada bugün ağırlıklı olarak 1.6850-1.6950 lira bandında işlem gören dolar, kapalıçaşıda 1.6910 TL'den el değiştiriyor. Euro ise 2.1580 TL'den alıcı buluyor. Öte yandan faizde yüze 15'in üzerinde dengeli görünüm izleniyor. 3 Kasım 2010 vadeli gösterge tahvilde bileşik faiz yüzde 15.19 düzeyinde.