Borsa yurtdışı etkisinde düşüyor

İMKB 100 Endeksi uzun bir aradan sonra yeniden 22 binlere geriledi, dolardaki hızlı yükseliş piyasada yönü belirliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Yurtdışı piyasalarda son yaşanan olumsuz gelişmeler, Türkiye'deki borsalar üzerinde de fazlasıyla etkili oluyor.

Doların, Türk Lirası karşısında tarihinin en yüksek seviyelerine çıkması borsaya satış getirdi. Açılıştan itibaren gelen satışlarla gerileyen endeks, uzun bir aradan sonra ilk kez 22 binli seviyelere geriledi. Birinci seansta en düşük 22 bin 771 puanı gören endeks, buradan gelen bir miktar tepki alımı ile 22 bin 800 üzerinde dengelendi. İMKB 100 Endeksi birinci seansta, dünkü kapanışa göre 292 puan düşerek 22 bin 742 puandan kapandı. Hisse senetleri ortalama yüzde 1.27 oranında değer kaybetti. İşlem hacmi 401,750,882.74 TL oldu.

Dövizde hareket var

Yurtiçi döviz piyasası, sabah yaşanan dalgalanmanın ardından öğle saatlerinde durgunlaşarak ABD verisi ile ABD borsalarının açılışını beklemeye başladı. Uzmanlar, ABD'de açıklanacak istihdam verilerine kadar dolar/TL kurunun 1.7000-1.7700 aralığında hareket edeceğini, yön konusunda asıl belirleyici faktörün ise ABD borsalarının açılışının ardından izleyeceği seyir olacağını ifade ediyorlar.

Bugün ABD'de TSİ 15:30'da istihdam verileri açıklanacak. Verilerin öncesinde yaşanan tedirginliğin ardından piyasalar beklemeye geçmiş durumda bulunuyor. Tarım dışı istihdamda beklentileri aşan bir azalışın dolarda ilk etapta negatif etki yaratabileceği, ancak yukarı yönlü güçlü hareketi engellemeye yetmeyebileceği ifade ediliyor.