Borusan'dan kadın istihdamına "kreş"li destek
Borusan Holding 4 yıl içinde Türkiye'nin dört köşesinden 10 ildeki organize sanayi bölgelerinde çocuklar ve çalışan anneler için kreş ve gündüz bakım evleri kuracak. Hedef kadın istihdamını artırmak.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Borusan, sanayide kadın istihdamını artırmak için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliği ile yeni bir sosyal sorumluluk projesine imza attı.
"Annemin İşi Benim Geleceğim" adlı proje kapsamında, çocuk bakımı nedeniyle çalışamayan kadınların çocukları için kreşler inşa edilecek.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve Borusan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Agah Uğur tarafından imzalanan protokol ile hayata geçen "Annemin İşi Benim Geleceğim" projesi kapsamında ilk Borusan Neşe Fabrikası, Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi'nde açılacak.
0-6 yaş arası çocuklara hizmet verecek kreşler, Borusan Neşe Fabrikası adıyla, Türkiye'nin dört bir yanındaki organize sanayi bölgelerinde kurulacak. Mimari tasarımı ülke genelinde bir yarışma ile belirlenecek olan kreşlerin ilki Adıyaman'da açılacak.
"Annemin İşi Benim Geleceğim", iki Bakanlık arasında geçen yıl imzalanan protokol kapsamındaki işbirliği alanlarından biri olan Organize Sanayi Bölgelerindeki kreş sayısını artırma hedefine, önümüzdeki 4 yılda 75-150 çocuk kapasiteli 10 kreş inşa ederek katkıda bulunacak.
Adıyaman'ın yanı sıra 2013 yılı içinde Malatya, Şanlıurfa, Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgeleri'nde de Borusan Neşe Fabrikaları'nın yapımına başlanacak.
Desteklenen girişimcilerin yüzde 45'i kadın
Desteklenen girişimcilerin yüzde 45'i kadın
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Annemin İşi Benim Geleceğim" Projesi ile ilgili, "Organize sanayi bölgelerinde 10 bin 25 kadının, 0-6 yaş grubundaki 6 bin 260 çocuğu bu hizmetten yararlanma imkanına sahip olacak" dedi.
Kadınların hem anne, hem eş olmasını, aynı zamanda da sosyal, siyasi ve ekonomik hayatta etkili olmasını birlikte nasıl gerçekleştirilebileceğine değinen Ergün, bu konuda kanunlarda atılmış bazı adımlar olduğunu, bunların da doğum izni, ücretli ve ücretsiz izin süreleri olduğunu anımsattı.
Bunların yeterli olmadığını vurgulayan Ergün, bu konuyla ilgili yeni bir model oluşturulması gerektiğini dile getirdi.
Annelerin çocuklarını emanet edebilecekleri güvenli mekanlara ihtiyaç olduğunu aktaran Ergün, yakın çevresinde kariyer sahibi ve iyi eğitim görmüş olan ama çocuklarına bakıcı bulmakta zorlanan anneler olduğunu ifade etti.
"Annemin İşi Benim Geleceğim" Projesi'nin, annelerin ekonomik hayata katılmalarını sağlamanın ötesinde çocuklara eğitimleri için güvenli bir adres oluşturması açısından da önemli olduğunu vurgulayan Ergün, sözlerine şöyle devam etti:
"Bizde bakanlık olarak bu proje kapsamında organize sanayi bölgelerinin Borusan Holding ile işbirliği yapmaları konusunda koordinasyonu sağlamış olacağız. 'Borusan Neşe Fabrikaları'nın işletiminin sürdürülebilirliğini böylece takip etmiş olacağız. Zira böyle yapılar, mimari ve teknik açıdan ne kadar başarılı olursa olsun, bu yarışmalardan çok güzel teknik ve mimari sonuçlar elde edilecek ama, neticede kaliteyi belirleyecek olan insandır. Onların doğru bir şekilde yönetilmesidir."
100 binden fazla insan yararlandı
Bakan Ergün, son yıllarda kadınların, siyasi, ekonomik ve sosyal hayata daha fazla katıldığını görmekten memnuniyet duyduklarını belirterek, "Kadınlarımız iş ve çalışma hayatına sadece personel düzeyinde değil, yönetici ve girişimci düzeyinde de yoğun bir katılım göstermektedirler" dedi.
Son 2-3 yıl içerisinde KOSGEB'in yeni girişimcilik eğitimlerinden 100 binden fazla insanın yararlandığı bilgisini veren Ergün, bunların yarısının kadınlardan oluştuğunu söyledi.
Bu 100 bin insandan işini kurmak isteyenlere 30 bin liraya kadar hibe, 70 bin liraya kadar da faizsiz kredi desteği verdiklerini anımsatan Ergün, bu girişimcinin kadın olması halinde hibenin 33 bin liraya, kredinin ise 77 bin liraya dönüştüğünü ve kadınlara pozitif ayrımcılık uygulandığını dile getirdi.
6 bin girişimcinin 2 yıl içerisinde desteklerini alarak, iş yerlerini kurduğunu kaydeden Ergün, bunların yüzde 45'inin kadınlardan oluştuğunu ifade etti.
150 bin kadın çalışan var, 12 bin 961 kadın çalışanın 0-6 yaş grubunda çocuğu var
2 bakanlığın Borusan Holding ile gerçekleştirdiği "Annemin İşi Benim Geleceğim" Projesi protokolünün kamu-özel sektör işbirliği için son derece önemli olduğuna dikkati çeken Ergün, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de kuruluşu tamamlanmış 265 organize sanayi bölgesi var. Bunlardan alt yapısı tamamlanan, üretime geçenlerin sayısı 152. Bu 152 sanayi bölgesinde 150 bin kadın çalışan var. Yani her organize sanayi bölgesine aşağı yukarı ortalama bin kadın çalışan düşmektedir. Bu protokolü hazırlarken, kadın çalışanlarla ilgili Aile Bakanlılığı'mız ile bir istatistik oluşturduk kaç kadının 0-6 yaş grubunda çocuğu var diye. Buralarda 12 bin 961 kadın çalışanın 0-6 yaş grubunda çocuğu bulunmaktadır. Borusan'ın kreş yapmayı tasarladığı 10 organize sanayi bölgesinde, ki bunların ilk etabı 4 organize sanayi bölgesidir Adıyaman, Afyon, Şanlıurfa ve Malatya organize sanayi bölgelerinden oluşan. Daha sonra Fatsa, Karaman, Çorum, Diyarbakır ve Mardin organize sanayi bölgeleri de gelecek. Bu birinci etaptaki organize sanayi bölgelerinde 5 bin 689 kadın çalışanın 0-6 yaş grubunda çocukları bulunmaktadır ve bin 991 çocuk bulunuyor bu 4 organize sanayi bölgesinde. Diğer 6 sanayi bölgesinde, 2. etapta, 4 bin 336 kadın çalışanın 0-6 yaş grubunda çocuğu bulunuyor. O organize sanayi bölgelerinde de 4 bin 269 çocuk bu hizmetten yararlanma imkanına sahip olacak. Yani toplam bu organize sanayi bölgelerinde 10 bin 25 kadının, 0-6 yaş grubundaki 6 bin 260 çocuğu bu hizmetten yararlanma imkanına sahip olacak. Ben bu projeyi hayata geçiren Borusan'a bir kez daha teşekkür ediyorum, projenin herkese örnek olmasını temenni ediyorum."
Kadınların hem verimli çalışacağı hem de çocuğuna evinde bakacağı sistemi hayata geçireceğiz
"Annemin İşi Benim Geleceğim" projesi için düzenlenen protokol imza törenine katılan Bakan Şahin, zamanın ruhunu yakalamak için anahtar kelimenin "değişimi yönetmek" olduğunu söyledi.
Şahin, her dönemin kendine ait sorunları bulunduğunu anlatarak, çözüm için hedefleri iyi belirlemenin ve her bir değişkenin üzerinde çalışmanın önemli olduğunu ifade etti.
"Asıl hedef sürdürülebilir bir büyüme"
Türkiye olarak asıl hedefin sürdürülebilir bir büyüme olduğunu belirten Şahin, "Dünyanın 10'ncu büyük ekonomisi olmayı başarabilmemiz için ekonomik kalkınmayı destekleyecek beşeri ve sosyal sermayeyi güçlendirmemiz lazım. İnsani gelişme kriterlerinde çağdaş, modern dünyanın getirdiği normlara ulaşmamız lazım. Bu ikisini atbaşı götüremediğimiz zaman istediğiniz hedeflere ulaşmamız, verimliliği de toplumsal huzuru da sağlamamız da mümkün değil" diye konuştu.
Bakan Şahin, hedeflere ulaşmak için "önce insan" prensibini ön planda tuttuklarını vurgulayarak, ekonomi, hukuk ve sosyal hayatı insanlar için düzenlediklerini kaydetti.
"Biz tabii ki kadın ve çocuk meselesinde tarafız" diyen Şahin, "Kadın meselelerine ve kadına dair koyduğumuz hedefler bizim bakanlığımızın temel görevlerinden biridir. Bunu başarabilmemiz için yanımızda çok güçlü ortaklarımızın olması gerekiyor. Onlarla birlikte aynı hedeflere kilitlenmemiz gerekiyor" dedi.
Bugün önemli ve güçlü bir protokolü hayata geçirdiklerini anlatan Fatma Şahin, istihdam alanında kadından bahsedilmesi için eğitim hayatını tamamlamış, sağlıklı düşünen, fiziki ve ruhi açıdan, maddi ve manevi olarak sağlığın bütün imkanlarına sahip kadınların ekonomik olarak güçlenmesinin sağlanması gerektiğini söyledi.
Eşit işe eşit ücret kriteri
Türkiye'de hukuk devleti normları çerçevesinde "eşit işe eşit ücret" kriterinin İş Kanunu'na konulduğunu hatırlatan Şahin, "Cinsiyet ayrımcılığıyla işe girmenin doğru olmadığını gösteren bir süreci 10 yılda yakalayabildik. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 2008'de çıkardığı genelge ile 'İşe giren hiç kimseye cinsiyet ayrımcılığı yapılmayacaktır. İşte yükselişte de hiç kimseye cinsiyetinden dolayı ayrımcılık yapılmayacaktır' şeklinde koyduğu temel bir duruş var. Bize düşen şey, o duruşun altını doldurmak ve uygulamalarda onun temel gereğini yapmaktır" ifadelerini kullandı.
"Annemin İşi Benim Geleceğim" projesi kapsamında hazırlanan protokole Bakan Şahin'in yanı sıra Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Borusan Holding Üst Yöneticisi(CEO) Agah Uğur imza attı.
Proje kapsamında, 10 ilde organize sanayi bölgelerinde, çalışan annelerin çocukları için kreş ve gündüz bakım evleri kurulacak. 'Borusan Neşe Fabrikaları' adı verilecek kreş ve gündüz bakım evlerinin ilki Adıyaman'da hayata geçirilecek.
Protokol töreni sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Fatma Şahin, organize sanayi bölgesi ve sanayide çalışan kadın oranının yüzde 15 olduğunu belirtti.
Bakan Şahin, sanayide çalışan kadınların hepsine kreş konusunda yardımcı olduklarını, esnek çalışma modelini çok önemsediklerini bildirdi.
Türkiye olarak tam zamanlıda yüzde 30'u yakaladık
Yarı zamanlı çalışma sisteminin sosyal güvenlik ayağı konusunda ilgili bakanlıkla birlikte çalıştıklarını kaydeden Şahin, şunları söyledi:
"Onu da inşallah başardığımız zaman kadınların hem kapasitesini kullanıp verimli çalışacağı hem de çocuğuna evinde bakacağı sistemi hayata geçireceğiz. Bu konuda Avrupa Birliği ülkelerinin oranlarına baktığımızda onlar yüzde 60 diyorlar. Bunun yüzde 40'ı ise esnek yani yarı zamanlı çalışıyor. Bunun yüzde 20'si tam zamanlı çalışıyor. Şimdi biz Türkiye olarak tam zamanlıda yüzde 30'u yakaladık. Bunun hukuki altyapısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız ile çalışma hayatını düzenleyecek şekilde yaptığımız zaman, hızlı bir şekilde Avrupa Birliği rakamlarına ulaşacak durumdayız."
Kimlik değiştirme talebi
Bakan Şahin, bir gazetecinin, Konya'da eşinden şiddet gören kadının kimlik değiştirme talebine ilişkin sorusu üzerine, şu bilgiyi verdi:
"Biz onunla alakalı yönetmeliğimizi geçen hafta yayınladık. 6284 sayılı kanunda, (Ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun) kimliği kimler değiştirebilir konusuyla, yaşam hakkıyla ilgili bir sorun var ise orada tanık koruma programıyla ilgili İçişleri Bakanlığımızla beraber yönetmeliği hazırladık ve bu çıktı. Şimdi uygulamalarla ilgili bakanlıklar beraberce takibini ve gereğini yapacak. Herkes kimlik değiştiremez. Önce kimlik değiştirmenin şartlarının oluşması gerekiyor. Bir mahkeme kararının olması gerekiyor. Mahkeme kararına göre bizim yönetmelikte nasıl değiştirebileceği netleşmiş durumda ise biz de takipçisi olacağız."
Hedef kadın istihdamını artırmak
Hedef kadın istihdamını artırmak
Protokol imza töreninde konuşan Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, "Borusan olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliği içinde sosyal sorumluluk projesini başlatmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.
Projenin adının "Annemin İşi Benim Geleceğim" olduğunu söyleyen Uğur, şunları aktardı:
"Yola çıkarken kendimize net bir hedef koyduk. Ülkemizde kadın istihdamının artışına kadın işgücünün sanayiye katılımına destek vermek istiyoruz. Ülkemiz gelişiyor, güçleniyor ancak bu gelişme ve güçlenme her alanda aynı ölçüde ve dengede olamıyor. Ülkemiz son 10 yılda ekonomik bir mucize yarattı. Kişi başına milli gelir 3 bin 600 dolardan 10 bin 700 dolara çıktı. İhracatımız 36 milyar dolardı. Şimdi 150 milyar dolar."
Borusan olarak kültür, sanat alanının yanında eğitimin her zaman birincil öncelikli sosyal sorumluluk alanı olduğuna dikkati çeken Uğur şunları söyledi:
"Şimdi de buna ek olarak sosyal sorumluluğumuzun gereklerini sanayi de kadın istihdamının artırılması yönünde daha güçlü bir şekilde yerine getirme kararını almış bulunuyoruz. Ülkemizin hedefi dünyanın ilk on ekonomisi arasında yer alabilmektir. Böylesine iddialı bir hedefi gerçekleştirebilmek için nitelikli verimli, çalışkan bir işgücü yapısına elbette ihtiyaç vardır. Türkiye'deki kadınların işgücü profiline bakınca olumsuz bir tablo ile karşı karşıyayız. TÜİK verilerine göre kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 28 civarında.
Yapılan araştırmalar kadınların işgücüne katılımında en önemli engellerden bir tanesinin çocuk bakımı sorunu olduğunu ortaya koymaktır. Bu sebeplerden dolayı bizde çalışan kadınları desteklemeye yönelik çabalarımızı daha da güçlendirmeye karar verdik. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile işbirliği içinde bugün ilk adımını attığımız "Annemin İşi Benim Geleceğim" projesi ile ülkemiz kadın istihdamına destek olacak kalıcı eserler bırakmayı umut ediyoruz. 4 yıl içinde Türkiye'nin dört köşesinden 10 ilimizde organize sanayi bölgelerinde çocuklarımız ve çalışan anneler için kreş ve gündüz bakım evleri kuracağız. Kreş ve gündüz bakım evlerine Borusan Neşe Fabrikaları ismini verdik."