Borusan'dan Tekirdağ'a RES yatırımı

Borusan Holding CEO'su Uğur: Artan enerji talebinin karşılanabilmesi için yatırım seferberliğine ihtiyaç var. Portföyümüzde yatırım aşamasına alınmak üzere geliştirilmekte olan 320 megavat kapasitesinde 5 RES projesi daha bulunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
İSTANBUL - Borusan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Agah Uğur, Türkiye'nin hızla artan enerji talebinin karşılanabilmesi için bir yatırım seferberliğine ihtiyaç olduğunu belirtti. 
 
Yenilenebilir enerji yatırımlarını sürdüren Borusan EnBW Enerji, Tekirdağ'da 50 megavat kurulu güce sahip olan bir rüzgar enerji santrali (RES) yatırımına imza attı. Yatırımın başlangıcı dolayısıyla İstanbul'da düzenlenen törende Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, Borusan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Agah Uğur, EnBW AG Üst Yöneticisi (CEO) Frank Mastiaux ve Almanya Baden-Württemberg Çevre ve Enerji Bakanı Franz Untersteller yer aldı. 
 
Borusan EnBW Enerji, Tekirdağ'da 50 megavat toplam kurulu güce sahip 22 adet rüzgar türbininden oluşan Balabanlı Rüzgar Enerji Santrali'nin (RES) yatırımını başlattı. 2013'te faaliyete geçmesi hedeflenen çevre dostu santral ile Borusan EnBW Enerji'nin toplam kapasitesi 160 megavata, toplam rüzgar enerjisi kurulu gücü de 110 megavata yükselecek. 
 
Agah Uğur, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin hızla artan enerji talebinin karşılanabilmesi için bir yatırım seferberliğine ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, 2009 yılında Almanya'nın önde gelen enerji şirketlerinden EnBW AG ile kurulan güçlü ortaklığın yenilenebilir enerji üretim alanında olmak üzere meyve vermeye başladığını söyledi. 
 
Hedefimiz 1000'lerle ifade edilecek megavatlarla kurulu kapasiteye sahip olmak
Kurulan bu ortaklığın her geçen gün ne kadar isabetli bir karar olduğunun bilincinde olduklarını dile getiren Uğur, "Modern dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri enerji. Dünyada ve Türkiye'de öylesine artan bir enerji söz konusu ki bugünküne göre çok daha güçlü bir yatırım seferberliğini başlatmazsak Türkiye'de enerji açığının ortaya çıkma ihtimali bile var" dedi. 
 
Türkiye'nin 2023 yılı için belirlediği hedeflerin olduğunu söyleyen Uğur, büyüme ve yeni yatırımları içeren bu hedeflerin tahminlerinin de ötesinde bir enerji yatırımı anlamına geldiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: 
 
"Biz Borusan EnBW Enerji olarak, enerji talebinin özellikle de yenilenebilir kaynaklarla karşılanması suretiyle Türkiye'nin büyüme ve kalkınma sürecinin bir parçası olmak istiyoruz. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz yatırımların yanı sıra Balabanlı Rüzgar Santrali'nin hayata geçmesi ile kurulu gücümüz 160 megavata çıkmış olacak. Şu anda portföyümüzde yatırım aşamasına alınmak üzere geliştirilmekte olan 320 megavat kapasitesinde 5 yeni proje daha var. Bunları da önümüzdeki yıldan itibaren teker teker hayata geçiriyor olacağız. Bu projenin de tamamlanması ile rüzgar enerjisi gücümüz toplam portföyümüzün yaklaşık yarısından biraz fazla oluyor. Orta vadeli hedefimiz ise 2020 itibariyle yenilenebilir enerji kaynakları ağırlıklı olmak üzere 1000'lerle ifade edilecek megavatlarla kurulu kapasiteye sahip olmaktır." 
 
Türkiye bizim için çok önemli bir ülke
Türkiye'nin kendileri için çok önemli bir ülke olduğunu ifade eden EnBw AG Üst Yöneticisi Frank Mastiaux, "EnBW olarak yenilenebilir enerjiyi gelecekteki çalışmalarımızın odak noktası haline getirmek istedik. Sadece Almanya'da değil Türkiye'de de aynı şeyi yapmak istiyoruz. Sizinle bu projenin başlangıcını kutlamaktan mutluyum. Çünkü önemli olan istihdam yaratan somut projelerdir. En sonunda da stratejiler realite oluyor" dedi. 
 
Özellikle yenilenebilir enerji konusunda partnerleri Borusan'la 2000 megavat kapasiteli bir santral kurmak istediklerini belirten Mastiaux, "Dış ülkelerde böyle bir hedefe ulaşmak için başka ülkelerde de partnerlere ihtiyaç var ve Borusan'la çok güzel bir partnerlik kurduk. Türkiye'de bu partnerlik üç yıldır devam ediyor. Bu partnerliğin devam edeceğini ve her iki tarafın bu partnerlikten yararlanacağını tahmin ediyoruz. Zaten ilk meyvelerini toplamış bulunuyoruz. Biz yenilenebilir enerji konusunda deneyimlerimizi Borusan ekibiyle paylaşmak istiyoruz" şeklinde konuştu. 
 
Almanya'da 2022 yılına kadar nükleer enerjiden uzaklaşmak istiyoruz
Törende söz alan Almanya Baden-Württemberg Çevre ve Enerji Bakanı Franz Untersteller, "Biz bir küreselleşme zamanı yaşıyoruz. Dolayısıyla insanların duvarlarını kendi bahçe çitlerini aşıp başka yerlere bakmaları gerekir. Komşularla çalışma zamanı gelmiştir. Almanya-Baden-Württemberg ve Türkiye dünyada önemli rolleri olan ülkelerdir. Çok hızlı bir değişim yaşıyoruz ve eminim ki kazanacak olan, değişimlere uyum sağlayan ve hatta onları yönetendir. Bu özellikle enerji politikası için geçerlidir" dedi. 
 
Almanya'da 2022 yılına kadar nükleer enerjiden uzaklaşmak istediklerini aktaran Untersteller, "2050'ye kadar bu alanda çalışmalarımız devam edecektir. Enerjiyi biz yenilenebilir enerjiden sağlamak istiyoruz. Rüzgar ve güneş enerjisi çok önemli. Biz ülkeler arasında duvar örmüyoruz, köprüler kuruyoruz ve biz toprağın gücünü kullanıp cereyan üretiyoruz. Saatte 150 gigavatlık bir üretimle Almanya'ya elektrik enerjisinde çok büyük bir katkıda bulunuyoruz" diye konuştu. 
 
Yenilenebilir enerji çalışmalarında 2020 yılına kadar yüzde 10'lara ulaşmak istediklerini söyleyen Untersteller, "Almanya'da ve dünyada yenilenebilir enerji daha fazla önem kazanmaktadır. Türkiye'de sürdürülebilir enerji temini düşünülmekte ve geliştirilmektedir. Bu sabah duyduklarımdan sonra ben çok etkilendim. Bu tür projeleri geliştirmek için önümüzdeki yıllarda gerçekten çok büyük şansımız var. Bunu rüzgar enerjisinde yaptığımız gibi hidrolik ve güneş enerjisi konusunda da yapabiliriz. Bu Türkiye'nin lehine olacağı gibi aynı zamanda ortakların ve Alman şirketlerinin de lehine olacaktır" şeklinde konuştu.