Bremen-İzmir hattında yatırımlar hızlandı
İzmir'de 2011'de yatırım ofisini açan Bremen EyaletiKalkınma Ajansı, faaliyetlerinin meyvelerini almaya başladı. Bremeninvest İzmir Ofisi'nin verdiği destekle Türkiye'den bir sertifikasyon firması Bremen'de kendi ofisini kurdu.
Arzu ALP
İSTANBUL - Kellogs, Kraft Foods, Beck's ve Mercedes... Dünyaca ünlü bu kahvaltılık, kahve, bira ve otomobil markası Almanya'nın 6'ncı büyük ekonomisi olan Bremen'den. Bremen, 1995 yılından bu yana kardeş şehri olan İzmir'e odaklandı. Uluslararası marka başşehri olan Bremen Eyaleti'nin Kalkınma Ajansı, Çin'de Şangay, ABD'de Atlanta'dan sonra üçüncü olarak İzmir'de 2011 yılında açtığı yatırım ofisiyle Bremen ile İzmirli girişimciler arasında köprü oldu. Yatırım ofisinin desteği sayesinde Türkiye'den bir sertifikasyon firması Bremen'de kendi ofisini kurdu. Yine Bremen'den bir firma da laboratuvar malzemesi pazarlaması için İzmir' e geldi. İzmir ve çevre illerindeki yatırımcılarla birlikte çalışarak Almanya'ya başarılı bir giriş yapmalarının
anahtarını sunan ofis, şu anda ikisi otomotiv, biri kimya sektörlerinden olmak üzere 3 firmanın da Bremen'de yatırımları konusunda desteğini sürdürüyor.
Bremen Eyaleti Kalkınma Ajansı İzmir Yatırım Ofisi olan Bremeninvest Yatırım Destek Müdürü Kemal Şen, "Bremen-Almanya için Anahtarınız" sloganıyla İzmir ve çevre illerinden başlayarak Almanya'nın Bremen kentinde yatırım, ofis kurma, lojistik üs oluşturma ve iş birliği sağlamaya yönelik istek ve talepleri olan firmalara danışmanlık hizmeti verdiklerini söyledi. Bu hizmetin, kendilerine yapılan müracaat ile başladığını, Almanya'da istenilen oluşum sağlanana kadar devam ettiğini anlatan Şen, " Hatta daha sonra firmalarımızı yalnız bırakmayarak Bremen'de ihtiyaç duyulan her türlü desteği sunmayı sürdürürüz. Bunları yaparken firmalarımızdan herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Bremen, Almanya'nın 10. büyük kenti olmasının yanı sıra 6. büyük ekonomisi" bilgilerini verdi.
Şen, Bremeninvest İzmir Ofisi'nin verdiği hizmetler hakkında şu bilgileri verdi: "Bölge etkenleri, kanun ve vergi meseleleri, finans ve destek programlarına ilişkin bilgiler, iş kurma üzerine tavsiye, göçmenlik muameleleri ile ilgili destek, yerel yönetimlere, ticaret odalarına, bankalara, vergi müşavirlerine ve diğer önemli irtibatlara takdim, bölgeler veya ticari mülkiyetlere dair araştırma, çözüm ortaklarına erişim, yatırım projeleri için profesyonel yardım, tamamlayıcı hizmet gibi her türlü istek ve talebe açığız. Birlikte çalışarak Almanya'ya başarılı bir giriş yapmanın anahtarını sunuyoruz."
Bremen'de yaklaşık 40 bin Türk kökenli vatandaşın yaşadığını ve birçoğunun Alman vatandaşı olduğunu hatırlatan Şen, yaklaşık 150 firmanın Türkler tarafından işletildiğini dile getirdi. Şen, hali hazırda pek çok firma ile Bremen'de yapmak istedikleri aktiviteler doğrultusunda birlikte çalışmayı sürdürdüklerini bildirdi.
İzmir Kalkınma Ajansı ile karşılıklı anlaşması var
Bremeninvest'in 9-10 yıl önce Çin Şangay'da kurulan bir ofisi olduğunu hatırlatan Şen, 2-3 yıl önce de Amerika Atalanta'da, 3. olarak Türkiye'de ofis açma kararı alındığını dile getirdi. Türkiye Ofisi konusunda İzmir'in Ege Bölgesi'nde büyük bir potansiyel ve gelişmeye açık olması nedeniyle tercih edildiğini anlatan Şen, "İzmir Kalkınma Ajansı ile de karşılıklı işbirliği anlaşmamız var" dedi. Şen, İzmir'de faaliyet gösteren ve Almanya ile ilişkileri olan bir sertifikasyon firması olan Kascert'in Bremen'de ofis açarak Almanya'da da büyümeyi hedeflediğini söyledi. Yine Bremen'de bir laboratuvar firması olan Omlilab'ın da kendilerinin verdiği destekle İzmir'e gelerek ofis açtığını, 3-4 personel ile laboratuvar malzemeleri pazarladığını dile getirdi. Şu an 3 firma ile görüştüklerini bunların daha çok otomotiv sektörüne yönelik olduğunu anlatan Şen, "Bremen otomotivde önemli bir konumda. İzmir ve çevresinden OEM parça gönderen firmaların kara yolundan değil denizyolundan mallarını götürüp Bremen'de bir depo açmaları, hem müşteriye daha yakın olmak hem de müşterilerinin acil mal talebine cevap verebilmeleri avantaj sağlar. Zaten otomotiv üreticilerin de istediği de bu lojistik depo. İki firmanın lojistik depo oluşturmak için yer konusunda görüşmeleri sürüyor. Bir firma da kimya sektöründe Bremen'de üretim yapmayı planlıyor. Türkiye kendi alanında tek üretici olan bu kimya firması Made in Germany ibaresi ile üretim yaparak pazar payını artırmayı hedefliyor. Bu firmanın da görüşmeleri devam ediyor" bilgilerini verdi.
Liman kenti Bremen, demiryolu ile Almanya'nın kapısı
Kemal Şen, Bremen'in bir liman kenti olmasına karşın, Almanya'nın diğer bölgelerine kara ve demiryolu ile ulaşımının kolay yapılması nedeniyle, ülkeye girişte bir kapı gibi olduğunu ifade etti. Bremen'de depo kiralamanın firmalara avantaj sağlayacağını anlatan Şen, "Üretim ve işçiliği ile Almanya pahalı bir ülke gibi gözükse de karayolu ile götürmektense orada bir depo kiralamak daha avantajlı. Yeri ve konumu itibariyle metrekaresi uygun sanayi arazileri var" dedi. Şen, Bremen ile otomotiv, havacılık, savunma sanayi, kimya gıda, rüzgar enerjisi sektörlerinde işbirliği yapılabileceğini söyledi.