BSH, pazar payını yüzde 26'ya yükseltti

BSH Ev Aletleri İcra Kurulu Başkanı Klein, şirketin ilk çeyrekte karını yüzde 295 artırdığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - BSH Ev Aletleri İcra Kurulu Başkanı Norbert Klein, şirketin Türkiye'deki pazar payını yüzde 26'ya yükselttiğini bildirdi.

BSH Ev Aletleri İcra Kurulu Başkanı Norbert Klein, şirketin 2008 yılı ve 2009'un ilk çeyrek performansını, düzenlenen basın toplantısında açıkladı.

2008 yılında, küresel mali krizin de etkisiyle, Türk beyaz eşya pazarında yüzde 2 daralma yaşandığını kaydeden Klein, BSH'nin bu zorlu dönemde, satışlarını yüzde 4 artırarak iç pazarda güçlü büyümesini sürdürdüğünü, Türkiye'deki pazar payını yüzde 26'ya yükselttiğini belirtti.

BSH'nin, son yıllardaki başarılı ihracat performansını dile getiren Norbert Klein, toplamda sadece yüzde 1 artışın yaşandığı sektörde, şirketin ihracatını yüzde 8 artırarak büyümeye devam ettiğini söyledi.

Klein, "BSH 2008 yılı cirosunu da, bir önceki yıla göre yüzde 9 artışla, 2 milyar TL'ye çıkarmayı başardı. Genel olarak değerlendirdiğimizde, küresel mali krizin sektör üzerindeki olumsuz etkilerine karşın, BSH'nin zorlu bir dönemi başarıyla geçirdiğini söyleyebiliriz. Gerek toplam üretim ve satış adedi, gerekse ciroda elde ettiğimiz büyüme, bizi mutlu etti" diye konuştu.

BSH'nin Türkiye'de yatırımlarına devam ettiğini belirten Klein, "2008 yılında yatırımlarımıza hız kesmeden devam ettik. Ağırlıklı olarak, Çerkezköy tesislerimizde yürütülen kapasite artırımı, rasyonalizasyon, bakım ve çevre projeleri olmak üzere, toplam 53,5 milyon TL'lik yatırım gerçekleştirdik. Kapasite artışına paralel olarak, yıllık üretimimiz 3,1 milyon adede yükseldi" dedi.

BSH'nin 2009 yılı ilk çeyrek performansı

BSH'nin 2009 yılı ilk çeyrek performansıyla ilgili bilgi veren Norbert Klein, şunları kaydetti:

"2009 yılı, sektör açısından beklendiği gibi oldukça zorlu başladı. Krizin de etkisiyle, ilk çeyrekte bir önceki yıla oranla yüzde 25 gibi keskin bir düşüş yaşandı. ÖTV indirimiyle birlikte, sektörde belirgin bir iyileşme gördük. Ancak  bunun sürdürülebilir olması için, ÖTV teşviğinin en az 3 ay daha uzatılmasının yararlı olacağını düşünüyoruz. BSH olarak yılın ilk 3 aylık döneminde, iç pazar satışlarımızda bir miktar düşüş yaşarken, ihracatta güçlü büyümemizi sürdürdük. İlk çeyrekte ihracatta yüzde 33 artışla 199 milyon TL ciro elde ettik, toplam satışlarımız ise 376 milyon TL ile geçen yıla yakın bir seyir izledi. Bununla birlikte, mali destek paketleri ve ham madde fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle, 3 aylık karımız yüzde 295 gibi ciddi bir artışla, 20 milyon TL'ye ulaştı."

BSH İcra Kurulu Üyesi Ronald Grünberg de BSH'nin enerji ve su verimliliği konusunda bugüne kadar yaptığı çalışmalar ile 2009 yılında enerji verimliliği açısından öne çıkan ürünler hakkında bilgi verdi.

BSH'nin geliştirdiği yenilikçi teknolojilerle, ürünlerin enerji ve su tüketimi konusunda sektöre öncülük ettiğini vurgulayan Grünberg, üretilen soğutucuların tamamının A Plus ve üzeri enerji performansına sahip olduğunu, yeni bulaşık makinelerinin A enerji sınıfına göre yüzde 20, kurutma makinelerinin ise yüzde 40 tasarruf sağladığını belirtti.