"Bu defa bu yarışın gerisinde kalmayacağız"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Veysel Yayan, Ar-Ge ve tasarım merkezleri, teknoloji geliştirme bölümleri gibi tüm imkanları seferber edeceklerini, Türkiye’nin bu kez yarışın gerisinde kalmayacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - Türkiye’nin; ucuz iş gücüyle rekabet etmeye yönelik tedbirler alırken, hem ucuz hem de robot kullanılan bir rekabetle karşı karşıya kaldığını söyleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Veysel Yayan, “Ar-Ge ve tasarım merkezleri, teknoloji geliştirme bölümleri ve OSB’lerle Türkiye’nin tüm imkanlarını seferber ederek, bu defa bu yarışın gerisinde kalmayacağız” dedi.

Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Bursa Şubesi, dünyada önemle üzerinde durulan “Yapay Zeka, Robotlar ve Sanayide Dijital Dönüşüm” konulu Sanayinin Dijital Dönüşümü Çalıştayı’nın ilki Bursa’da gerçekleştirildi. Çalıştaya katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Veysel Yayan, Türkiye’nin ucuz iş gücüyle rekabet etmeye yönelik tedbirler alırken, ucuz ve robot kullanılan bir rekabetle karşı karşıya kaldığını, bunu kaçırmamak gerektiğini vurguladı. 353 olan Ar-Ge Merkezi ve 6 civarı Tasarım Merkezi sayısının 2017’de 900’ün üzerine çıktığını belirten Yayan, 2018’in ilk yarısında Ar-Ge merkezinin bin 150’ye ikinci yarıda da 1300’e çıkmasını hedeflediklerini açıkladı. Yayan, Tasarım Merkezi sayısında da hedefin 150’ye ulaşmak olduğunu aktardı.

Veysel Yayan, bu ilerlemeyi artışa dayalı sürdürmek değil, akademik anlamda da gelişmeyi hedeflediklerini ifade ederek, “Yıl içinde TÜBİTAK bünyesinde sanayiye yönelik doktora çalışmaları başlatacağız. ASELSAN Akademi adı altında yüksek lisans ve doktora programları oluşturacağız. Bunun içeriği kendi ihtiyaçlarının geliştirmesine yönelik olacak. Üniversitelerin daha fazla sanayinin içinde olmasını amaçlıyoruz” diye konuştu. Öte yandan, teknoloji gelişim merkezleri sayısının 71’e ulaştığını belirten Yayan, “Hem Ar-Ge ve tasarım merkezleri, teknoloji geliştirme bölümleri gerek OSB’lerle Türkiye’nin tüm imkanlarını seferber ederek, bu defa bu yarışın gerisinde kalmamak için çabalıyoruz” dedi. Yayan, İzmir İleri Teknoloji Üssü’nü kurmayı planladıklarını da sözlerine ekledi.

“Üretimden, bilgi temelli ekonomiye evrilmeliyiz”

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan MMG Genel Başkanı Osman Balta, Türkiye’de sanayinin teknolojiyi sadece kullanan değil, aynı amanda üreten bir sanayiye ulaştığını ifade ederek, “Halihazırda ürettiğimiz ürünlerin yalnızca yüzde 3,5’i, ihraç ettiğimiz ürünlerin ise yüzde 3,7’si yüksek teknolojili üründür. Gelişmiş ülkelerde ise bu oran yüzde 20’nin üstündedir. Üretimden, bilgi temelli ekonomiye evrilmemiz, sanayide dijital dönüşümü tamamlamamız gerekiyor” bilgisini verdi. MMG Bursa Şube Başkanı Rasim Serim de, sanayinin dijital dönüşümünün kamu-özel sektör ve akademinin el ele koştuğu bir ekip işi çalışmasıyla sağlanabileceğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir
MMG