”Bu defa çok daha mütekamil bir yasa hazırlığı içine girildi”
Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Özince, düzenlemenin bankacılık sisteminin büyümesine önemli katkı sağlayacağına inandığını belirtti
ANKARA - Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, kredi kartı borçlularının önemli bölümünün önceki düzenlemeye rağbet etmediğini kaydederek, "Bu defa çok daha mütekamil bir yasa hazırlığı içine girildi. Kredi kartı borçluları bundan mutlaka yararlanmalı" dedi.
Ersin Özince, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın basın toplantısında, bankacılık sektörünün döviz cinsi kredi kullanımı ve kredi kartı borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili düzenlemelere bakışı hakkında bilgi verdi.
Döviz cinsi kredi kullanımının Birlik tarafından uzun yıllardır talep edildiğini belirterek, mevcut uygulamada Türk reel sektörünün borçlanma ihtiyacının "çok önemli bir bölümü" yurtdışına kaydığını, bunun da haksız rekabet yarattığını kaydeden Özince, "Düzenleme, 32 sayılı kararın ilanından bu yana belki de Türkiye'nin serbest piyasa ekonomisine geçişiyle ilgili en büyük ve nihai adımlardan bir tanesi olacak" dedi.
"Bireyi korumak esas"
Düzenlemenin Türk Bankacılık sisteminin büyümesine çok önemli katkı sağlayacağına inandığını dile getiren Özince, bankaların Türk reel sektörünün finansman ihtiyacına cevap verme konusunda "çok daha aktif olacaklarını düşündüğünü" söyledi.
Özince düzenlemeyle bireylerin kur riskine girmesinin de önlenmeye çalışıldığını ifade ederek, "Bu bile bir yerde kısıtlayıcı hüküm olmakla beraber şu anda ülkemizin içinde bulunduğu ortam dikkate alındığında kanaatimce son derece yerinde bir husustur. Ancak bu konunun da iyi uygulamalar paralelinde ilerde daha da gelişeceğini düşünüyorum. Burada da birey korunmak istenmektedir, bireyin korunması kafi görülmektedir. Bunun dışındaki ticaret erbabının serbestisi olarak tanımlanmaktadır. Bankacılık sektörü olarak çok işimize yarayacak bir gelişme olarak görüyorum" diye konuştu.
"Kredi kartı borçlanma aracı değil"
Özince, kredi kartlarıyla kullanımıyla ilgili düzenlemeyi değerlendirirken de kredi kartları konusunda bir çok bankanın yapılandırma faaliyetine girdiğini, ancak bu faaliyetlere bir düzen getirmek açısından çalışmanın önem taşıdığına işaret etti ve sektörün düzenlemenin "yanında olduğunu" belirtti.
Kredi kartının bir borçlanma aracı olmadığının altını çizen Özince, "Kredi kartı pahalı bir kredi yöntemi olmaya devam edecektir. Kredi kartı ucuz olmayacaktır, bunun temerrüd, gecikme faizi de ucuz olmayacaktır, çünkü bu bir ödeme aracıdır. Bu kesinlikle ödeme aracının ötesinde kullanılmamalıdır" diye konuştu.
"Kart borçlarında stok sorun ortadan kaldırılacak"
Faiz oranlarının yüksek olmasının, borç aracı olarak kullanılmasının "caydırıcılığı" yönünden önem taşıdığını kaydeden Özince, şöyle konuştu:
"Düzenlemeyle kredi kartı borçlarında ciddi ölçüde stok sorun ortadan kaldırılacaktır. Bu bankacılık sektörünün de yararına olacaktır. Fakat bankacılık sektörünün ciddi bir temerrüd (gecikme) faizi alacağından vazgeçtiğinin de altını çizmek istiyorum. Gerçi buradaki faiz mevduat faizine endekslenmektedir ama aradaki fark büyüktür. Buradaki kastım bankaların ne kadar fedakarlık yaptığını göstermek değildir. Bir önceki benzer yasada borçluların önemli bölümünün müracaat etmediğini gördük. Bu defa çok daha mütekamil bir yasa hazırlığı içine girildi. Kredi kartı borçluları bunu iyi değerlendirip, buradaki lehte faiz farkından mutlaka yararlanmalıdırlar diye düşünüyorum."
Kredi kartı masrafları konusundaki düzenlemeye de değinen Özince, Bankalar Birliği olarak kredi kartlarında masrafın "mutlaka olması gerektiğine" inandıklarını belirterek, kredi kartlarının, masrafla giderleri karşılanan bir ödeme aracı olarak algılanması gerektiğinin altını çizdi.
Kart kullanıcılarının çok büyük bir bölümünün "borcunu ödeme zamanı içinde ödediğini" ve bu yolla faizsiz kredi olanağından yararlandığını anlatan Özince, "Bu hizmetin karşılığında da bütün dünya uygulamalarında olduğu gibi yıllık ücretin alınması gerekmektedir" dedi.