Burdur'daki STK'lar 'Şeker Fabrikası' özelleştirilmesini eleştirdi
Burdur'daki 12 sivil toplum kuruluşu, tarım ve hayvancılıktaki özelleştirmelerin üretici ve köylüye zarar getirdiğini savundu
BURDUR - Burdur Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesiyle ilgili sivil toplum kuruluşları tarafından hazırlanan raporda, fabrikanın satışından tarım ve hayvancılık sektörleri başta olmak üzere her sektörün etkileneceği bildirildi.
Burdur'daki 12 sivil toplum kuruluşu tarafından Burdur Sivil Toplum Örgütleri Konseyi için hazırlanan raporda, Türkiye'de tarım ve hayvancılık sektöründe yapılan özelleştirmelerin üretici ve köylüye yarar yerine zarar getirdiği savunuldu.
Özelleştirme öncesinde Türkiye Süt Endüstrisi Kurumu'na ait 32 olan fabrika sayısının 13'e düştüğünün belirtildiği raporda, istihdam edilen işçi sayısında yüzde 60, işlenen süt oranında da yüzde 80 azalma yaşandığı vurgulandı.
Burdur'un hayvancılık ile geçimini sağlayan bir kent olduğuna işaret edilen raporda, yem ihtiyacının da şeker fabrikasının ürettiği ve atığı durumundaki pancar posasından karşılandığı kaydedildi.
Raporda, şeker fabrikasının satılmasıyla yem maliyetinin yüzde 50 artacağı, hayvancılık sektörünün ve dolayısıyla bu sektörden geçimini sağlayan köylülerin de bundan olumsuz etkileneceği belirtildi.
Türkiye'de 2007-2008 verilerine göre Burdur Şeker Fabrikası'na bağlı olarak pancar ekilen 6 il olduğu belirtilen raporda, ülkede 92 bin 878 çiftçinin pancar ektiği, pancar üretiminin de 404 bin 214 ton olduğu bildirildi.
"Sütün özelleştirmesinden daha ağır olacak"
Raporda şu ifadelere yer verildi:
"Şeker fabrikasının özelleştirilmesinde yaşanacak olumsuzlukların sütün özelleştirmesi sonucu yaşanan olumsuzluklardan daha ağır olacağı aşikardır. Pancar üreten çiftçi sayısı 37 bin 115'e, üretim hacmi 323 bin 370 tona, istihdam edilen işçi sayısı 320'ye düşecektir. Bu rakamlardan anlaşılan şudur: Özelleştirmenin doğal sonucu olarak üretimin düşürülmesiyle tarım ve hayvancılık sektörü başta olamak üzere üretici, nakliyeci ve köylü, işinin ve ekmeğinin yarısını kaybedecektir. Yaşadığı köyünde ekmeğini kaybeden pancar üreticisi, çaresiz olarak kentlere göç edecek, bu da ağır sosyal boyutları olan iç göçü artıracaktır."
Raporda gelişmiş ülkelerde şeker üretiminin devlet kontrolünde yapıldığına da dikkat çekildi. Özelleştirme yoluyla şeker fabrikalarının satılmasının sosyal ve ekonomik yönden çöküntüye neden olacağının iddia edildiği raporda, "Pancar üretimine konulan kota ile pancar ekimi sınırlandırılıp, şeker üreticisi olan ülkemiz dışarıdan şeker satın alır hale getirilip, dış bağımlılığı artırılmıştır" denildi.
Raporda alınan özelleştirme kararının yeniden gözden geçirilmesi ve Burdur'un "tüten tek bacasının söndürülmemesi" istendi.