Bursa kent dinamikleri, ortak akılla turizmi kalkındıracak

Bursa’nın turizmden hak ettiği payı alması için kent dinamikleri ortak akılla hareket etme kararı aldı. (Esra ÖZARFAT)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARFAT - BURSA

En fazla ihracat yapan üçüncü kent olarak Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan Bursa’nın turizm pastasından hak ettiği payı alması için kent dinamikleri ortak akılla hareket etme kararı aldı. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Bursa’yı kültür turizminde öne çıkaracak yatırımlara hız verilirken, diğer yandan kış turizmi, termal ve sağlık turizmi gibi alanlarda da gelişme sağlanması için düğmeye basıldı.

Bursa turizmine yön veren kişi, kurum ve STK’ların temsilcilerinden oluşan Bursa Turizm Platformu da bu alanda çalışmalarına hız verdi. Platformda Valilik, Bursa İl Kültür Turizm Müdürlüğü, ilçe belediyeleri, TÜRSAB Güney Marmara Başkanlığı, Bursa Turizm Tanıtma Birliği, BURASDER, UNESCO Alan Başkanlığı, GÜMTOB, Bursa Tarihi Han ve Çarşılar Birliği, SKAL, Yenişehir Havalimanı Müdürlüğü, BUSAT ve BEBKA yetkilileri yer alıyor. Bursa Turizm Platformu Koordinatörü Hasan Eker, “Platform olarak Bursa’nın turizmdeki önceliklerini belirliyor, kentimizdeki fuarları artırıyor, yurtiçi ve dışındaki önemli fuarlara da katılarak dikkat çekici Bursa stantları açıyoruz. Bursa genelinde, ilçelerimiz dâhil olmak üzere müthiş bir potansiyelimiz var. Tüm platform üyelerimiz Bursa turizmi için elini taşın altına koydu” dedi. Eker, 18-21 Ekim tarihlerinde düzenlenen Bursa Turizm Fuarı ve Zirvesi’nde 18 ayrı ülkeden 109 seyahat acentesini Bursa’da ağırladıklarını hatırlatarak, özellikle Hollanda ve Almanya’dan acentelere taleplerin gelmeye başladığını vurguladı.

Kamudan beklenti altyapı yatırımlarının tamamlanması

Ekim ayında Bursa Turizm Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenen, 3. Bursa Turizm Zirvesi’nin sonuç raporu da kitap haline getirilerek yayımlandı. Bursa Turizm Platformu Genel Koordinatörü Hasan Eker, raporun Bursa turizminin geleceğe taşınması adına bir yol haritası niteliğinde olduğuna işaret etti. Raporda özellikle İznik, Uludağ, gastronomi, kongre, termal ve sağlık turizmi, tarihi çarşılar ve hanlar bölgesi, Bursa ve ilçelerine diğer büyükşehirlerden ulaşımın kolaylaştırılması, Viyana- Budapeşte-Prag örneklerinde olduğu gibi İstanbul-Bursa destinasyonu olarak Marmara Bölgesi’nin turizmde bütüncül olarak planlanması, yeme içme alanlarından gezi rotalarına, mesleki eğitimden esnaf farkındalığına kadar pek çok konu üzerinde duruldu. Bursa turizminin gelişmesi için yapılması gerekenler ve kurumlar arası paylaşımlara da yer verilen raporda, Bursa’nın turizm gelirlerinden hak ettiği payı alabilmesi için kamu tarafından yapılması gereken altyapı yatırımlarının bir an önce bitirilmesi gerektiği üzerinde duruldu. Kamudan beklentiler şu şekilde sıralandı, “Altyapı yatırımlarında başı ulaşım, yenileme ve kazıların bitirilmesi, İznik müzesinin açılması, yönlendirme levhalarının yapılması gelmekte. Uludağ’daki tek yetkililik sorununun çözülmesi, esnaf ve turizmcilerin denetiminin sağlanması kamudan diğer beklenenler.”

“İznik’e baharda yabancı turist gelecek”

TÜRSAB Güney Marmara Başkanı Murat Saraçoğlu da Bursa’ya gelen turların günübirlik İznik’e de götürülmesini önererek, “İlkbahar aylarında bir Fransız grubunu İznik’e getireceğiz. Yine Büyükelçiler gezisi organize edeceğiz. Bu arada İznik’te acente sayısı yetersiz, acente sayısını da arttıracağız. Ayrıca İznik’i dijital ortamda da tanıtmak istiyoruz. Dünya çapında youtuberlar, marka yöneticileri, bloggerlar getirmek istiyoruz” diye konuştu. 2014 yılında Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yerini alan Bursa, şimdi de İznik için aynı süreci yürütüyor. Ayrıca ilçe, İpek Yolu Turizm Koridoru’nun da son durağı.

Araplar için “Yeşil Bursa” teması

Bursa Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nden beklentiler arasında tanıtımın tek elden yapılmasını sağlayacak Turizm Platformu’nun tüzel kişiliğinin, bütçesinin ve profesyonel ekibinin sağlanması, Tophane sırtlarındaki Osmanlı ve Bizans saraylarının turizme kazandırılması, Bursa şehir merkezi Kültürpark çevresinde büyük bir şehir müzesi kurulması, şehir merkezinde bir turist yürüyüş rotası belirlenmesi yer aldı. Osmanlı kent kimliğinin ana turizm stratejisi olması ve Arap pazarına ise ‘Yeşil Bursa’ kent kimliğinin pazarlanmasının da beklentiler arasında olduğu ifade edilirken, otelcilere yönelik beklentiler şöyle dile getirildi. “Otelcilerimiz termal turizm ve eğitime, seyahat acentecilerimiz, ilçeler başta olmak üzere yeni tur paketi hazırlamaya, rehberler turisti alış verişte korumaya ve iyi hizmet vermeye, aşçılar Bursa yemeklerine, esnafımız turiste güven vermeye, Sağlık turizmcilerimiz ise kür merkezleri açmaya önem göstermeli.” Bursa Valisi Yakup Canbolat’ın da destek verdiği çalışmalar kapsamında Bursa Büyükşehir Belediyesi de 17 ilçe belediyesi ile ortak hareket ederek ilçelerdeki turizm potansiyelini harekete geçirmeyi planlıyor.