Bursa’da 220 teşvik belgesi 7 bin istihdam yarattı

Bursa’da 2014 yılında 2.6 milyar liralık sabit sermaye yatırımı teşvike bağlandı. Geçen yıl verilen 220 teşvik belgesi 1 yılda 7 bine yakın istihdam sağladı. 2013’te ise 244 yatırıma 3.5 milyar TL teşvik verilmişti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT

BURSA - Ekonomi Bakanlığı, Bursa’da 2014 yılında verdiği 220 yatırım teşvik belgesiyle 2 milyar 642 milyon 772 bin 627 lira düzeyinde sabit sermaye yatırımını teşvike bağladı. Firmalar bu yatırımlar için 628 milyon 332 bin 647 dolarlık makine ithalatı yaptı. Yatırımlar içinde 105 firma ile dokuma ve giyim sanayi ilk sırada yer alırken, onu 28 firma ile taşıt araçları, 15 firma ile de makine imalat sektörü izledi. Bursa’da teşviklerden yararlanan 220 firmanın 101’i komple yeni yatırım için teşvike bağlanırken, bu yatırımların toplam tutarı ise 1 milyar 97 milyon 764 bin 144 lira oldu. Bursa’da geçen yıl yabancı sermaye gerek mevcut tesislerin modernizasyon ve tevsi işleri, gerekse yeni yatırım için 416 milyon 78 bin 356 liralık teşvike bağlandı. 220 firma geçen yıl Bursa’da 7 bine yakın istihdam sağladı. 

2013’te ise 244 sabit sermaye yatırımı toplam 3,5 milyar lira teşvike bağlanmıştı. Firmalar bu yatırımlar için 1 milyar 90 milyon dolarlık makine ithalatı yaptı. 244 yatırım 5 bin 135 kişiye iş imkanı sağladı. Bir önceki yıl yatırımlar içinde dokuma ve giyim sektörü 93 belge ile ilk sırada yer alırken, onu 30 belge ile taşıt araçları, 19 belge ile de makine imalat sanayi izledi. 2013 yılında komple yeni yatırımların tutarı ise 468,6 milyon lira oldu. 2013 yılında teşvike bağlanan 3,5 milyar liralık yatırımın içinde Tofaş ve Oyak Renault gibi ana sanayilerin yüksek hacimli yeni model yatırımları büyük yer tuttu. 

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa’nın küresel ekonomilerin zor dönemden geçtiği bir süreçte, Türkiye, AB ve dünya ortalamasından daha iyi bir performans sergilediğini ifade etti. Otomotiv, makine ve tekstil gibi Bursa’yı bugünlere taşıyan sektörlere uzay, havacılık ve savunma ile raylı sistemleri eklemeye çalıştıklarını ifade eden Burkay, “Bursa’yı Ar-Ge ve inovasyona dayalı üretim modeli ve mükemmeliyet merkezleriyle tasarım ve markalaşma konularında öncü bir kent konumuna getirerek Stuttgart, Paris, Londra, New York ve San Francisco gibi dünya ekonomisine yön veren şehirlerin arasına sokmayı hedefl iyoruz. 82 milyon Alman, 2 trilyon dolar ihracat yapıyor. 1,5 milyar Çinli de 2 trilyon dolar ihracat yapıyor. Almanya, GSYH’da Ar-Ge’ye ayırdığı payla Avrupa’nın lideri. Burada müthiş bir sektörel çeşitlilik var. Biz de Bursa olarak sektörel çeşitliliğe önem vermeliyiz. Türkiye’de zenginlik üreten bir merkez olacaksa, burası da Bursa merkezindeki 1. bölge olmalıdır” dedi. Burkay, Bursa’da rekabetçiliği artıracak ileri teknoloji yeni nesil alanlarına ihtiyaç olduğunu da vurguladı.

'Bursa, sanayileşme sürecini henüz tamamlamadı’

Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Başkanı Günal Baylan, sanayileşme sürecini henüz tamamlamayan Bursa’nın her sektörde yeni yatırımlar çekmesi gerektiğini ifade ederek, katma değer ve inovasyon boyutunu işin içine alan yeni bir sanayi politikası tasarlanması gerektiğini savundu. Baylan; “Yatırımların ülke ekonomisi için yaratacağı katma değer ve özellikle ekonomimizin temellerini güçlendirmeye katkı verip vermediğine bakılmalı. Belli dönem fasonculukla devam eden sanayimizin, son dönemde Ar-Ge, marka, inovasyon ve tasarıma verdiği önem ile daha katma değerli hale gelmeye başladığını görüyoruz” diye konuştu.