Bursa'nın ihracatını otomotiv sektörü sırtladı

Yılın ilk çeyreğinde 3.4 milyar dolarlık dış satım gerçekleştiren Bursa'da ihracatı 2.2 milyar dolar ile otomotiv sektörü sırtladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARFAT / Dünya

BURSA - Yılın ilk çeyreğinde Bursa 3.4 milyar dolarlık ihracat ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artış kaydetti. Bursa'nın ihracatı mart ayında 1.2 milyar dolar oldu. Türkiye ihracat sıralamasındaki ikinciliğini koruyan Bursa'nın ihracatını otomotiv sektörü sırtladı.

2017'nin ilk 3 ayında Bursa'dan İtalya'ya yapılan ihracat yüzde 48 artışla 532 milyon dolar oldu. Bugüne kadar her zaman Bursa'nın ihracatında ilk sırada yer alan Almanya, yüzde 10 ihracat artışı ve 507 milyon dolarlık ihracatla ikinci sırada yer aldı.

İtalya'ya ihracatın artmasındaki en büyük etken Tofaş Fiat'ın yeni Egea projesi oldu. Hollanda'ya ihracat ise mart ayında yüzde 15 gerileyerek 15.8 milyon dolar oldu. Birleşik Krallık'a yapılan ihracatta da yüzde 5 gerileme yaşandı.

Bursa'nın diğer Avrupa ülkelerine yaptığı ihracatlarda artış trendi yılın ilk çeyreğinde de sürdü. Avusturya'ya yüzde 37, Belçika'ya yüzde 24, Fransa'ya yüzde 18, İspanya'ya yüzde 17, Polonya'ya yüzde 70, Romanya'ya yüzde 4, İsviçre'ye yüzde 25, Danimarka'ya yüzde 71, Bulgaristan'a ise yüzde 29 artış kaydedildi.

Öte yandan Bursa'dan İran İslam Cumhuriyeti'ne yapılan ihracatta da yüzde 54 artış yaşandı. Bursa'dan İran'a yapılan ihracat ilk çeyrekte 83.2 milyon dolar oldu. Rusya pazarında da yüzde 73 artış yaşandı. Rusya'ya ihracat 32.5 milyon dolara yükseldi.

Bursa'nın ihracat lokomotifi otomotiv oldu

Yılın ilk 3 ayında Bursalı otomotivciler ana ve yan sanayi olmak üzere toplam 2.2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Sektör, yılın ilk çeyreğinde yüzde 23.34 ihracat artışı kaydetti. Bursa'nın istihdam dostu sektörlerinden tekstilde de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.09'luk bir artış yaşandı. Tekstilciler yılın ilk 3 ayında 242 milyon dolarlık ihracat yaptı. Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü de yüzde 1.54 artışla 156.9 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Çelik sektöründe ise yüzde 28'lik bir artış oldu. Sektörün ihracat rakamı ise 154 milyon dolar. Bursa'nın katma değerli sektörlerinden makine ve aksamlarında ise yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.27 gerileme yaşandı. Geçen yılın ilk 3 ayında 138 milyon dolar ihracat yapan sektör bu dönemde 133.7 milyon dolarlık ihracatta kaldı.

Bursa'nın ihracatındaki en dikkat çekici artışlar

Yılın ilk 3 ayında savunma sanayi ve havacılık sektörü 4.6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Savunma ve havacılık sanayine yönelik özel üretimleri içeren ihracatlar, ilk çeyrekte sektöre yüzde 1.095 artış sağladı. İhracat tutarı 1.4 milyon dolar olmasına rağmen süs bitkileri ve mamulleri ihracatında da yüzde 452'lik artış kaydedildi.

Bir diğer dikkat çekici artış ise yüzde 103'lük oran ve 19.4 milyon dolarlık ihracatla su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatında yaşandı. Deri ve deri mamullerinde de yüzde 99 artışla 5.4 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Öte yandan gemi ve yat sanayinde Bursa'dan yapılan ihracatta yüzde 71 gerileme yaşandı. Fındık ve mamullerinde yüzde 19, kuru meyve ve mamullerinde yüzde 17, çimento, cam, seramik ihracatında da yüzde 14 gerileme yaşandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir