”Bütçe açığı ve kamu borç stoku yükselecek”

Bakan Babacan, yükselmenin orta vadede normale dönmesinin önemli olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2009 yılında Türkiye'nin bütçe açığında ve kamu borç stokunda bir miktar yükselme beklediklerini bildirdi.

Türk-Arap Ekonomi Forumunda konuşan Babacan, tüm olumsuz gelişmelere karşın Türkiye ekonomisinin, küresel krize nispeten daha güçlü ve esnek bir ekonomik yapı ve sağlam bir finansal sistemle girdiğini söyledi.

Babacan, Türk bankacılık kesiminin güçlü ve sağlıklı yapısının korunduğunu, bu noktada aldıkları önlemlerin ve yaptıkları yapısal reformların çok etkili olduğunu vurgulayarak, 2000-2001 yıllarında yaşanan krizden sonra çok önemli reformlar gerçekleştirdiklerini, atmış oldukları adımların faydalarını bugünlerde gördüklerini, bankacılık sektörünün, güçlü sermaye yapısı, düşük kredi, kur ve likidite riski ile krizin ekonomi üzerindeki olumsuz yansımalarını sınırlandıran temel unsurlardan biri olduğunu kaydetti.

Kamu maliyesi tarafında da çok önemli tedbirler aldıklarını belirten Babacan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şu anda baktığımızda AB ortalaması ya da Euro Bölgesi ortalamasındaki kamu borç stoku Türkiye'nin çok çok üzerindedir. Bunun yanı sıra yine bu dönem içerisinde AB tanımlı bütçe açığımızı kapattık ve 2007 yılında AB tanımlı bütçe dengemiz fazla verdi, artıya geçti. Bu, Türkiye tarihinde hemen hemen, belki istisnai yıllar olabilir çok eskilerde ama bir ilktir. Türkiye bir yandan borç stokunun yapısını değiştirmiştir. 2002 yılında kamu borcunun üçte ikisinin döviz, yabancı para birimi olduğu bir yapıdan 2007 sonu, hatta 2008 sonu olarak baktığımızda görüyoruz ki Türkiye'nin kamu net borç stoku dış borçlar açısından baktığımızda hemen hemen başa baş gelmiştir, neredeyse sıfır noktasına inmiştir. Yani kamu sektörünün dış borcuyla kamunun elindeki rezervler birbirini dengeler haline gelmiştir.

Kamu mali dengelerinde ve borç yapısındaki bu gelişmeler, özellikle finansman imkanlarının daraldığı ve risk primlerinin artığı kriz ortamında kamunun mali piyasalar üzerindeki baskısının sınırlı kalmasını sağlamıştır. 2009 yılında Türkiye'nin bütçe açığında ve kamu borç stokunda bir miktar yükselme olmasını bekliyoruz. Ancak, bu durumun orta vadede normale dönmesi önemlidir. Bunun için ne yapılması gerekiyorsa da yapılması gereklidir. Bunları da biz yapacağız."