Bütçe görüşmeleri tamamlandı

Unakıtan, 'Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması'nın bu hafta Genel Kurulda görüşüleceğini belirterek, önergelerle bazı değişiklikler yapılacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA -  TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınan 2009 yılı bütçesinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlarken, Gelir Vergisi Kanunu'nda değişiklik öngören düzenlemeyi bu dönem Meclise getireceklerini söyledi. Unakıtan, "Şu ay, bu ay diyemem ama bu dönem getireceğiz. Hemen hemen hazırladık" dedi.

Esnafa verilen kredilerde geri dönüşlerin korkutucu boyutta olmadığını, cüzi kayıpların olduğunu anlatan Unakıtan, "Yapılandırmada haksızlığa da meydan vermemek lazım. Borcunu ödeyenler 'bizim kabahatimiz ne' diyorlar. Biz ikide bir yeniden yapılandırmalara çok sıcak bakmıyoruz. Ama geldiğimiz zaman yaptık. Türkiye büyük bir kriz geçirmişti. Oradan da iyi sonuçlar aldık. Her şey normale döndü" diye konuştu.

"Ara malları Türkiye'de yapacak fırsatı yakalamalıyız"

Cari açığın "fevkalade önemli" olduğunu belirten Unakıtan, sürdürülemeyen cari çağın ülke için büyük risk oluşturduğunu vurguladı. "Büyük cari açık da risktir esasında" diyen Unakıtan, şunları kaydetti:

"Bu dönem cari açığın azalmasını temin edecek bir döneme giriyor Türkiye... Türkiye'nin bu avantajdan istifade ederek de bunu fırsata çevirmesi gereken nokta da burada. Eğer Türkiye, bu dönemde, 'Türk Lirasının kıymetinin azaldığı, doların euronun yükseldiği bir dönem- eğer ara malları ithalatını azaltabilirse ve bir takım mamulleri burada imal etmeye başlarsa, çok önemli bir iş başarır. Bizim cari açığımız, enerji fiyatlarının yükselmesinden dolayı epey arttı, 50 milyar dolarlara geldi. Ama önümüzdeki dönem bunun azalma dönemidir. Hem enerji fiyatları azalıyor hem de euro ve doların fiyatı yükseliyor. Ara malları ithalatını Türkiye'de yapacak bir fırsatı yakalamamız lazım. Eğer bunu yakalarsak, düşünün, ara malları ithalatı 150 milyar civarıdır.  Buradan 10, 20, 30 milyar dolarlık ara malını Türkiye'de imal etmeye başladığımız zaman, ithalatımız da azalacak. Bu aynı zamanda yurt dışına ihracat için de imkan olacak. Bunlardan yararlanabilirsek Türkiye çok önemli avantajı yakalamış olacak. Aksi takdirde sürekli önlem almak, boğuşmak zorunda kalırız."

"Her türlü önlemi alıyoruz"

Hükümetin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye krizden etkilenmez" demediğini ifade eden Unakıtan, etkinin en aza indirilmesi için gayret gösterdiklerine işaret etti. Unakıtan, konuyla ilgili olarak sürekli toplantı yaptıklarını, her türlü önlemi aldıklarını ve almaya devam edeceklerini belirtti.

Unakıtan, özel sektörün borcunun yüzde 18 civarında olduğunu, bunun içinde bankaların borcunun da olduğuna dikkati çekerek, "Nakit sıkıntısı içinde değiliz. Merkez Bankasının aldığı önlemlerle bankaların likiditesini daha da rahatlatıyoruz. Kamunun dövize bağlı kısa vadeli borcu yüzde 3 civarında. Kamu bakımından sıkıntımız yok. Ama özel sektörü de takip ediyoruz. 'Bize ne' deyip, arkamızı dönüp gitmiyoruz. Bütün veri ve datalarla ilgileniyoruz. Şu anda bize bankalardan, şuradan bir talep yok. Ama buna rağmen bazı önlemleri alıyoruz, almaya da devam edeceğiz. Türkiye olarak hiçbirimizin yanlış yapma lüksü yok. Dikkatli götürmemiz icap ediyor" diye konuştu.

Maliye Bakanı Unakıtan, görüşmelerden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun Tasarısının bu hafta Genel Kurulda görüşüleceğini belirterek, önergelerle birtakım değişiklikler yapılacağını söyledi.

Bir gazetecinin "Geri adım mı atılacak?" sorusuna karşılık Unakıtan, "Geri adım değil. İncelemeyi bırakmamız diye bir şey yok. Genel Kurulda, birtakım değişiklikler yapılacak" dedi.