”Bütçemizin gevşetilmesi gerekiyorsa gün bugündür”

Bakan Çağlayan, bütçenin açık vermesinin ya da öngörülenin üzerinde açık vermesinin ayıp olmadığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KIZILCAHAMAM - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "Eğer bütçemizin gevşetilmesi gerekiyorsa gün bugündür" dedi.

Bakan Çağlayan, Turizm, Ekonomi, Bilimsel Araştırma Tanıtma Merkezi tarafından Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde Patalya Termal Otelde düzenlenen "Küresel Finansal Krizin Türkiye'ye Etkileri Çerçevesinde KOBİ'lere Sağlanan ve Sağlanması Gereken Destekler" konulu seminere katıldı.

Seminerde yaptığı konuşmada, ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankasının para bastığına dikkat çeken Çağlayan, "Biz ne dolar ne euro basabiliriz. Eğer bütçemizin gevşetilmesi gerekiyorsa gün bugündür. KOBİ'lerimizin üzerindeki yüklerin azaltılması noktasında destekler verilecekse o gün bugündür" diye konuştu.

Bu noktada muhafazakarlık içinde olunmaması gerektiğini vurgulayan Çağlayan, bütçenin açık vermesinin ya da öngörülenin üzerinde açık vermesinin ayıp olmadığını söyledi.

Çağlayan, ABD Merkez Bankasının dolar, Avrupa Merkez Bankasının euro bastığı bir ortamda ülke olarak KOBİ'leri, esnaf ve sanatkarı, hizmet, sanayi ve ticaret sektörünü ayakta tutmak zorunda olduklarını kaydetti.

Bakan Çağlayan, freni patlamış bir kamyona benzettiği küresel krizin Türkiye'yi yılın son çeyreğine kadar etkileyeceğinin görüldüğünü, kriz sona erdikten sonra da dünya rekabetinin çok daha zorlaşacağını ifade ederek, bunun için şirketlerin güçlenmesi gerektiğini dile getirdi.

KOBİ'lere ortak tedarik, ortak pazar oluşturmak, ortak inovasyon, ortak Ar-Ge yapmak gibi alanlarda ortaklık kültürünün geliştirilmesi tavsiyesinde bulunan Çağlayan, bunları yapan KOBİ'lere vergisel destekler getireceklerini bildirdi.

"Proaktif yaklaşımla pek çok tedbir aldık"

Küresel bir oyuncu olan Türkiye'nin Avrupa pazarlarındaki daralma nedeniyle tüm sektörlerinin krizden etkilendiğini anlatan Çağlayan, kriz görünmeden önce sağladıkları proaktif yaklaşımla pek çok tedbir aldıklarını vurguladı.

Sanayi envanteri, girişimci bilgi sistemi, sektörel izleme ve değerlendirme merkezi çalışmaları hakkında bilgi veren Çağlayan, 224 ana sektörü finansman yapısı, kur riskiyle, iç pazar ve dış pazar itibariyle izleyebildiklerini, hangi sektörün krizden ne kadar etkilendiğini tespit edebildiklerini anlattı. Bakan Çağlayan, bu çalışmalar sayesinde "krize ellerinde bir pusula, bir radarla yakalandıklarını" ifade etti.

Bakan Çağlayan, ellerindeki veri seti sayesinde derledikleri bilgileri Ekonomi Koordinasyon Kuruluna götürdüğünü belirtti.

"Zaman zaman damarda bir tıkanma olsa da kalp çalışmaya devam ediyor" diyen bakan Çağlayan, krize karşı gerekli tedbirleri almaya devam ettiklerini söyledi. Çağlayan, bu kapsamda hayata geçirdikleri ihracatçı KOBİ'lere toplam 1 milyar dolarlık KOSGEB desteğine dün akşam itibariyle 900 milyon doların üzerinde başvuru yapıldığını bildirdi.

2001 krizi

Konuşmasında 1994 ve 2001 yıllarında yaşanan ekonomik krizleri de değerlendiren Çağlayan, 2001'de yaşanan krizin her kesimi etkilediğini, ama her şeyde bir hayır vardır anlayışı ile bakıldığında krizin hem bankacılık sektörünü hem de Türkiye'de yaşayan herkesi terbiye ettiğini söyledi.

Şimdi yaşanan küresel krize karşı herkesin şirketin kasasının patronun cebi olmaktan çıktığını görmesi gerektiğini ve Ar-Ge'nin inovasyonun günlük hayata dahil olması gerektiğini bildirdi.

Her krizin bir şeyler öğrettiğini yineleyen Bakan Çağlayan, "Ama dayağı yemeden, kafamız, gözümüz kırılmadan bunları öğrenmemiz, sorunlarımızı çözmemiz lazım" diye konuştu.