”Bütçeyi ciddi bir değişim beklentisiyle sunuyorum”

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, TÜSİAD'ın 39. Genel Kurulunda konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, "Bütçeyi prensip itibariyle onaylayalım ancak, ciddi bir değişim ve tasarruf beklentisiyle onaylayalım diye sizlere sunuyorum" dedi.

Güler Sabancı, TÜSİAD'ın 39. Genel Kurulunda yaptığı konuşmasına, görevi bırakan TÜSİAD Genel Sekreteri Haluk Tükel'e teşekkür ederek başladı. Yönetim değişikliklerinin her şeye yeniden başlamak için bir fırsat olduğunu anlatan Sabancı, "Bir elimizde yeni genel sekreter, yeni yönetim kurulu, öbür elimizde ciddi bir ekonomik kriz ve açık veren bir 2008 bütçesi..." diye konuştu.

2009 bütçesine ilişkin yeni Genel Sekreterin "her şeyden kıstık" dediğini hatırlatan Sabancı, bundan memnuniyet duyduğunu ifade etti.Güler Sabancı, şunları kaydetti:

"Başa baş bir bütçe. Biraz aidatlar artıyor enflasyonunu üstünde... 2009 gibi zor bir yılda böyle bir bütçe ile karşı karşıyayız. Sakıp Bey 'zor oyunu bozar' derdi. Bugün, bu sene zor oyunu bozan bir sene. TÜSİAD'ın faaliyetlerini dinledik, gurur duyduk yapılanlarla.

Dolayısıyla ben TÜSİAD'ın yeni yönetiminin her şeye yeniden bakmasını rica ediyorum. Birçok rapor var. Türkiye değişti, gelişti, birçok özel sektör, özel üniversite oluştu. Acaba onlar yapamazlar mı artık?

TÜSİAD'ın yaptığı zamanları hatırlarım, 1989 yılında eğitim reformu ile ilgili rapor yaptığımızda ilktik. Bugün eğitim reformuyla ilgili bütün vakıfların bir araya geldiği çok etkin çalışan bir eğitim reformu girişimi var. Dolayısıyla bunun gibi çok değişen bir ortam var. Ben bu bütçeyi prensip itibariyle onaylayalım, ancak burada ciddi bir değişim ve tasarruf beklentisiyle onaylayalım diye sizlere sunuyorum."

"TÜSİAD özel sektörün ekonominin direksiyonunda bulunmasınıdan yana"

Sabancı, TÜSİAD'ın, önceliklerine, hangi konulara odaklanacağına, neleri elimine edeceğine, neleri başkalarına bırakacağına, bu yönetim kurulunun başarıyla yapacağına inandığını ifade ederek, bir önerisinin de bundan sonrası için olduğunu söyledi.

TÜSİAD'ın demokrasiye, serbest piyasaya, devletin küçülmesine ve ekonomik hayattan çekilmesine, özel sektörünün ekonominin direksiyonunda (driver seat) bulunmasına taraf olduğunu anlatan Sabancı, "Bugüne kadar ben buna taraf olduğumuza inanıyorum, Başkan da böyle söyledi" dedi.

2010'dan sonra yeni bir dünya düzeni geldiğini ifade eden Sabancı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Batı eriyor, Doğu biriktiriyor. İnanılmaz kontrolsüzlük ve denetimsizlik sonucu batan bir piyasa, 2010'dan sonra yepyeni bir ekonomik dünya olacak. Ben, TÜSİAD yeni yönetiminden her zaman olduğu gibi Türk özel sektörünün 2010'dan sonraki bu yeni ekonomik düzende neye taraf olacağının hep beraber araştırılması tartışılması ve önümüzdeki enerjimizi, gücümüzü, bunlara harcamamamız gerektiğine inanıyorum ve bunları öneriyorum.

Yeni yönetime başarılar diliyorum. 2009 zor yıl diyorlar, biz çok zor yılları geçirdik bunu da hep beraber sağlıklı aşacağımızı umuyorum."