Büyükekşi: İhracat inovasyonla bambu gibi büyüyecek

İnovasyon Haftası’nın açılış konuşmasını yapan TİM Başkanı Büyükekşi, Türkiye’nin rekabetçi kalarak büyümesi ve toplumsal refahı artırması için inovasyonun ana unsur olduğuna dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Ekonomi Bakanlığı desteğinde Arçelik, Sabancı Holding, Türk Ekonomi Bankası  ve Türk Hava Yolları stratejik ortaklığında üçüncüsü düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası İstanbul Kongre Merkezi’nde bugün başladı.

Hollanda’nın partner ülke olduğu İnovasyon Haftası’nın açılış konuşmasını yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin rekabetçi kalarak büyümesi ve toplumsal refahı artırması için inovasyonun ana unsur olduğuna dikkat çekti.

Üç yıldan bu yana düzenledikleri Türkiye İnovasyon Haftası’nda sanayi ile akademiyi, yaratıcılıkla tutkuyu, tecrübeyle vizyonu bir araya getirdiklerini, ilk yıl 15 bin, ikinci yıl 27 bin kişinin katılımcı olduğunu söyleyen Büyükekşi, bu yıl hedeflerinin 30 bini kişiye ulaşmak olduğunu belirtti. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için her yıl ortalama yüzde 10’un üzerinde ihracat artışı sağlaması gerektiğini vurgulayan Büyükekşi, inovasyonun bu noktada ülke stratejisi boyutunda da büyük önem kazandığını dile getirdi.

İhracat, inovasyonla tıpkı bambu gibi kök salıyor

Türkiye ihracatçılarının hayal ettiği inovasyon ve rekabet serüvenini bambu ağacının büyümesine benzeten Büyükekşi, bambu ağaçlarının beş yıl boyunca en ideal şartlarda dahi hiçbir gelişme göstermediğini, ardından sihirli bir el dokunmuş gibi birdenbire günde 40-45 cm kadar büyümeye başladığını ve altı haftada yaklaşık 27 metrelik esas boyuna ulaştığını hatırlattı. Y

aşananların sihir olmadığını, bambu ağacının duruyormuş gibi yapıp birdenbire hızlı büyümesinin sebebinin beş yıl boyunca toprağa sabırla saldığı kökleri olduğunu dile getiren Büyükekşi, şunları söyledi:

“60 bini aşkın ihracatçının temsilcisi TİM olarak biz de sabırla ve istikrarla inovasyona yatırım yapıyoruz. Bunun sonuçlarını da yavaş yavaş almaya başladık. 2012 yılında Küresel İnovasyon Endeksi’nde 143 ülke arasında Türkiye 74. sıradaydı. 2014 yılında 54. sıraya yükseldi. Dolayısıyla çabalarımız sonuç veriyor. Biz inanıyoruz ki, tüm Türkiye’ye ektiğimiz inovasyon tohumları daha da yeşerecek, tomurcuklanacak, çiçek açacak. Bu sayede ülkemizi çok daha yukarılara taşıyacağız.eğitimde, nitelikli istihdamda, sanayide ve ihracatta Türkiye’yi en üst seviyelere çıkaracağız. İnovasyon sayesinde ülkemizin refah seviyesini, yaşam kalitesini yükselteceğiz. Aynı zamanda dünya barışına, esenliğine, mutluluğuna katkı sağlayacağız.”

Büyükekşi, konuşmasının sonunda salonda bulunan öğrencilere Türk şair Behçet Necatigil’in sözleri ile seslendi: “ ‘Ya ümitsizsiniz. Ya da ümit sizsiniz. Ya çaresizsiniz. Ya da çare sizsiniz’.  Ümidimiz sizsiniz, siz gençlersiniz. Bugün herkesi yeniden öğrenmeye, yenilikleri tecrübe etmeye davet ediyor, etkinliklerin herkes için dolu dolu geçmesini, esin kaynağı olacak bir tecrübe olmasını diliyorum.”

8-064.jpg

Hollanda Kraliyet Büyükelçisi:
Türkiye ile inovasyonda işbirliği yapmalıyız

Hollanda Kraliyet Büyükelçisi Ron Keller, açılışta yaptığı konuşmada adı inovasyonla anılan bir ülke olarak Türkiye İnovasyon Haftası’nın partneri olmaktan mutluluk duyduklarını ve gelecek yıl tekrar buluşmak istediklerini söyledi. Konuşmasında Türkiye’nin 2023 hedeflerini takdir ettiklerine değinen Keller, bunun sadece rakamsal bir ihracat hedef olmadığını, aynı zamanda küresel ve güçlü bir ekonomi olma yolunda stratejiler barındırdığını söyledi.

Konuşmasında inovasyona odaklı çalışmanını önemine dikkat çeken Keller, “Gerek çocuklarımız gerekse kendi geleceğimiz için inovasyon konusunda Türkiye ile ortak çalışmamız gerektiğine inanıyoruz. Türkiye ihtiyaçları ve coğrafik konumu nedeniyle Hollanda’dan farklı bir konumda. Ancak inovasyon konusunda birlikte çalışarak sadece iki ülkenin değil diğer ülke toplumlarının da birbirine yakınlaşmasına katkı sağlayacağımıza inanıyoruz” dedi.

Arçelik yılı 12 milyar TL ciro ile kapatacak

Koç Holding A.Ş. Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu da Arçelik’teki iş modelinde inovasyona verilen önemden bahsetti. Arçelik’in 25 bin çalışanı ile 6 kıtadaki 130’dan fazla ülkede ürün ve hizmet sunduğunu belirten Çakıroğlu, Ar-Ge’ye verdikleri önem sayesinde beyaz eşya pazarının yarısına denk gelen coğrafyada son beş yılda 2.sıraya yükseldiklerini kaydetti. Arçelik’in Türkiye’de en fazla Ar-Ge merkezine sahip ve Ar-Ge’ye en fazla pay ayıran şirket olduğunu aktaran Çakıroğlu, konuya verilen önemin en önemli göstergesinin alınan patentler olduğunu söyleyerek “Arçelik olarak bu yılı 12 milyar TL cironun üzerinde kapatacağız. Beko, AB’de Pazar payını ikiye katladı ve ikinci sıraya yükseldi. Son altı yılda AB’nin en hızlı büyüyen markası oldu. Gelecek konumumuzu da inovatif olmamız belirleyecek. Türkiye’nin dünyada öncü ekonomisi olması inovasyon ile olacak” şeklinde konuştu.

TEB ve TİM, Girişim Evleri ile gençlere vizyon kattı

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici de Ataşehir’deki TEB Girişim Evi, TİM ile ortaklaşa hayata geçirdikleri Gaziantep TİM TEB Girişim Evi ve teknokentlerden video konferans ile canlı bağlantı kurdu. Proje ile girişimcilere ücretsiz danışmanlık hizmeti ve bilgi desteği sağlandığına dikkat çeken Leblebici, “Mevlana’nın bir sözü var; ‘Yola çıkarsanız, yol size görünür’. Girişimcilerimizin ihtiyaç duyduğu eko sistemi yaratmak ve onların çıktığı yolda onların vizyonu olmak bizim için önem taşıyor” dedi. Dünya ekonomilerinin en büyük probleminin verimli çalışmamak olduğunu söyleyen Leblebici, “İhracatta yenilikçi ürünlerimizle dünyada gurur duyduğumuz işler yapmamız gerekiyor. TEB de girişimcilerimizi destekleyen en büyük marka” dedi. 

 

5-165.jpgİnsanla bilgisayarın konuşması gerekiyor

Bilgisayarlarda mouse’un terk edileceğini ve ekranların parmakla yönetileceğini 1984 yılındaki bir konuşmasında öngören ve bunun gibi birçok inovatif fikirleriyle öne çıkan MIT Media Laboratuvarı Kurucusu Nicholas Negroponte, İnovasyon Haftası’nın en önemli konuklarından birisi olarak öne çıktı. Konuşmasında inovatif olabilmenin ipuçlarını veren Negroponte, “Biri size geliştirdiğiniz bir düşüncenizin saçma olduğunu söylerse, bundan onur duymalısınız. Bunu tavsiye olarak almalısınız” dedi. Negroponte, bu noktada yeni öngörüsünü de insanla bilgisayarın konuşması fikri olarak açıkladı. 

Yaratıcı bir toplum için en kritik ve hassas noktanın insanlar arasında bağlantı kurmak olduğunu aktaran Negroponte, “Bağlantı kurmaya bir insanlık hakkı olarak bakabilir miyiz? Bu soruyu sorduğumuz zaman her şey değişecek. İnsan olduğumuz için buna hakkımız olmalı. Bugüne kadar hiçbir ülke önerdiklerimi yapmadı. Şimdi Türkiye’ye öneriyorum. Türkiye bunu yapabilirse başarılı olur. Bağlantıyı, interneti ücretsiz yapabilirse topluma katkı olur. Daha büyük bir ekonomi için internet ücretsiz olmalı” dedi.