Büyüme beklentisinde sert yükseliş

Teşvikler ve yüzde 5'lik ilk çeyrek büyüme sonrası, ekonomistlerin 2017 büyüme beklentileri yüzde 2.6'dan yüzde 3.9'a yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Darbe girişimi sonrası ekonomideki yavaşlamaya son vermek adına istihdam, ihracat ve üretime yönelik sağlanan teşviklerin ve ilk çeyrekte yaşanan yüzde 5'lik büyümenin ardından ekonomistlerin bu yıl için Türkiye ekonomisine yönelik büyüme beklentileri nisan ayındaki ankete göre yukarı yönlü sert revize edildi.

Reuters'ın 41 ekonomistin katılımı ile gerçekleştirdiği ankete göre büyüme beklentileri 2017 için yüzde 2.6'dan 3.9'a revize edilirken, 2018 beklentileri ise yüzde 3.2'den yüzde 3.3'e yükseldi. 2019 yılına ilişkin beklenti ise büyümenin yüzde 3.8'e hızlanması yönünde.

OVP'ye göre GSYH'de 2017 yılında yüzde 4.4, 2018'de ise yüzde 5 büyüme öngörülüyor.

GSYH 2016 yılının üçüncü çeyreğinde başta darbe girişimi ve terör olayları olmak üzere küresel ticarette zayıflama, gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarında azalma ve jeopolitik gerginlikler ile önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.3 daraldı.

Bu daralmanın ardından inşaat, beyaz eşya ve mobilya sektörlerine yönelik uygulanan vergi indirimlerinin yanı sıra istihdama ve üretime yönelik de birçok teşvik verildi.

Büyüme 2016 yılı son çeyrek itibarıyla yeniden hız kazanırken, bu yılın ilk çeyreğinde ise iç talep ve ihracat öncülüğünde yüzde 5'e ulaştı.