”Büyüme hızı yüzde 7'nin altına düşmemeli”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Ulusal Gençlik Parlamentosu temsilcilerine seslendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ekonomide başarının tek göstergesinin büyüme rakamı olduğunu belirterek, Türkiye'nin gelişmiş ekonomiler arasına girebilmesi, rekabet gücünü koruyabilmesi için büyüme hızının yüzde 7'nin altına düşmemesi gerektiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, bu akşam, Habitat İçin Gençlik Derneği tarafından yürütülen ve 2006 yılından beri düzenli olarak çalışan Ulusal Gençlik Parlamentosu temsilcilerine, TOBB ETÜ sosyal tesislerinde bir resepsiyon verdi. Resepsiyondan önce Ulusal Gençlik Parlamentosu üyesi 120 temsilciye "Türkiye Ekonomisinin Gelişme Süreci" konulu bir sunuş yapan Hisarcıklıoğlu, işsizliğin azaltılmasında girişimci sayısının artırılmasının önemine işaret ederken, kadın girişimci sayısını artırmak üzere TOBB bünyesinde Kadın Girişimciler Kurulu kurduklarını hatırlattı. Genç girişimcileri desteklemek için de Genç Girişimciler Kurulu oluşturmak üzere çalışma yaptıklarını bildirdi.

TOBB'un bin 552 genel kurul delegesinden sadece 9'unun kadın olmasına karşın, tümünün birlik organlarında görev aldığını anlatan Hisarcıklıoğlu, iki odanın başkanlığını da ilk kez iş kadınlarının kazandığını, oda ve borsaların meclisindeki kadın sayısının da arttığını kaydetti.

Türkiye'nin zengin olabilmesi için mutlaka girişimci sayısını artırması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, her yıl 750 bin gencin istihdam edilecek nüfusa dahil olduğuna işaret ederken, "Her yıl 100 bin genç girişimci ortaya çıksa ve bunlar 10'ar kişi istihdam etse, 1 milyon kişi işe kavuşur. Türkiye'nin önümüzdeki dönem en büyük sorunu işsizlik. 3 milyon kişi işsiz, 2,5 milyon kişi iş bulmaktan umudunu kesmiş. Yani 6 milyon kişiye iş bulmak lazım. Kadınların ve genç girişimcilerin önü açılmalı" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye ekonomisinin gelişim süreci hakkında bilgi verirken, Türkiye'nin, Hindistan,  Meksika, Çin, Kore, Brezilya, Arjantin, Malezya gibi "Ekonomide 1. lige yükselmek isteyen ülkeler" kategorisinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

"Yıllık büyüme yüzde 7'nin altına düşmemeli"

Türkiye ekonomisinde 1980'lerde bir zihniyet devrimi yaşandığını, dışa açılma politikası sayesinde artık 1 yıllık ihracatın 1 yılda yapıldığını, dünya ekonomisinde 17'inci sıraya gelindiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, ekonomide başarının sadece büyüme ile ölçülebileceğini belirterek, şöyle devam etti:

"Türkiye, özel sektörün gücü sayesinde son dönemlerde yılda ortalama yüzde 7 büyüdü. 2002-2004 yıllarındaki büyümeden sonra 2004'te rehavete kapıldık. 2005-2006'da büyümede yatay seyir izlendi. 2007'de birbirimize düştük. siyasetçiler, toplumun farklı kesimleri  birbirine (öteki) muamelesi yaptı. Dünyada kriz yokken, bizde kötüye gidiş başladı. Evin içinde kavga olunca işin bereketi kaçıyor. herkes eline bir fırça alıp karşısındakine sürmeye başladı, ekonomi kötüye gitti. Kendi içimizde kavga etmemeyi öğrenmemiz lazım. Alınacak en büyük ders bu."

Türkiye'nin kişi başına milli gelirde gelişmiş ülkeler ile arasındaki farkı koruması için, yıllık büyümenin yüzde 7'nin altına düşmemesi gerektiğini vurgulayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ulusal Gençlik Parlamentosu üyelerine şu örneği verdi:

"AB yüzde 1 büyürse, kişi başına gelir 350 dolar artarken, Türkiye yüzde 1 büyüdüğünde kişi başına gelir 100 dolar artıyor. Aynı büyüme hızında kalırsak, gelişmiş ülkeler ile aramızdaki gelir farkı giderek büyük. bu farkın daraltılması için Türkiye'nin gelişmiş ülkelerden daha hızlı büyümesi lazım. Kalkınma hızı yüzde 7 olursa, Türkiye, 2020'de ancak AB'deki kişi başına gelirin yarısına ulaşıyor. Size, kişi başına gelirin 10 bin dolar olduğu,  böyle bir Türkiye bırakıyoruz. Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokmak, hatta 1 numaraya getirmek sizin yapacağınız şeyler. Büyüme hızı yıllık yüzde 4,5 olursa, 2020'de kişi başına gelir 14 bin dolar olur. Gelişmiş ülkelerle aramızdaki farkın büyümemesi için, hangi siyasi görüşte olursanız olun yüzde 7'nin altındaki büyümeyi kabul etmeyin. Size gelen siyasilere (yüzde 7'nin altındaki büyüme başarısızlıktır) deyin."

Türkiye'nin 1980'lerde Lüksemburg'dan 500 bin dolar borç aldığı için bayram yapar durumda olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, Kanuni Sultan Süleyman'ın 'borç isteyen Kırım Hanı için söylediği "bugün borç alan yarın emir alır" sözünü hatırlatarak, "Emir almak istemiyorsanız, büyümeye odaklanmanız lazım" dedi.

"Akıl teri, alın teriyle birleşmeli"

Gençlere, "dedenizden kalma yöntemler ile para kazanamazsınız" öğüdünü veren Hisarcıklıoğlu, önceden tablalarda satılan simitin artık "saraylarda" satıldığını ve fiyatının, katma değerinin arttığını belirtirken, "akıl terinin, alın teri ile birleşmesi" gerektiği konusunda da şunları söyledi:

"Türk Telekom 167 yıllık bir kuruluş, 60 bin kişi çalışıyor. Cirosu 7 milyar, piyasa değeri ise 12 milyar dolar. Google ise 11 yıllık bir firma, 500 kişi çalışıyor. Cirosu 9 milyar, piyasa değeri 150 milyar dolar. Akıl terinin, alın teri ile birleştiği bir örnek. Ne iş yaparsanız yapın, Türkiye odaklı değil, dünya odaklı yapın. Dedenizden gördüğünüz yöntemlerle para kazanamazsınız. Ne yapıyorsanız farklı yapacaksınız ve iyi pazarlayacaksınız."

Türk iş adamlarının sermaye olmadan, yabancı dil bilmeden önemli işler başardığını, 200 ülkeye ihracat yaptığını, önemli sanayi malları üreticisi ve ihracatçısı haline geldiğini anlatan Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 1,5 trilyon dolarlık bir pazarın ortasında olduğunu, bunun gençler için önemli iş olanakları sunduğunu belirtti.

Konuşmasından sonra, parlamento üyesi gençler, kentlerinden getirdikleri hediyeyi Hisarcıklıoğlu'na sundu. Hisarcıklıoğlu, Ulusal Gençlik Parlamentosu üyeleri ile fotoğraf çektirdi.

Parlamento üyelerinin, yarın 4 siyasi partinin temsilcilerini ziyaret edeceği, hafta içinde Cumhurbaşkanı tarafından da kabul edileceği belirtildi.