Büyümenin sinyalleri daha net görülmeye başlandı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, imalat sanayi kapasite kullanımı oranlarını değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, imalat sanayi kapasite kullanımı oranlarında yaşanan artışa dikkat çekerek, bu verilerle birlikte büyümenin sinyallerinin daha net görülmeye başlandığını belirtti. Bakan Ergün, "Bu veriler sanayi üretiminde ve tüm ekonomide de büyümeye işaret etmektedir" dedi. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2013 yılı Mayıs ayı kapasite kullanım oranına ilişkin yazılı açıklama yaptı. İmalat sanayi kapasite kullanım oranlarının 2013 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre 1.2 puan artarak yüzde 74.8 seviyesinde gerçekleştiğini belirten Bakan Ergün, imalat sanayi kapasite kullanım oranının bir önceki yılın aynı ayına göre ise 0.1 puan arttığını vurguladı. Kapasite kullanımında bu ılımlı artışın bekledikleri bir artış olduğunu dile getiren Bakan Ergün şunları kaydetti: 
"Nitekim yıl başlarken 2013 yılının 2012 yılından daha iyi geçeceğini, büyümenin kompozisyonun değişeceğini, büyümeye, 2012 yılından farklı olarak, iç talebin de katkı yapacağını belirtmiştik. Fakat bu tabloyu görmek için biraz sabırlı olmak gerektiğini de söylemiştik. Nitekim bu verilerle birlikte büyümenin sinyalleri daha net görülmeye başlanmıştır. Bu veriler sanayi üretiminde ve tüm ekonomide de büyümeye işaret etmektedir." 

Türkiye ekonomisi çok ciddi potansiyelleri bünyesinde barındırıyor
Türkiye ekonomisinin çok ciddi potansiyelleri bünyesinde barındırdığını vurgulayan Bakan Ergün şu açıklamalarda bulundu: 
"Öncelikle tüm makro ekonomik dengelerini oturtmuştur. Nitekim bu dengeler sayesinde Avrupa Birliği ülkeleri dahil tüm ülkeler, Türkiye'nin son beş yıldır dünyanın yaşadığı krizler karşısında sağlam duruşunu takdir etmektedirler. Türkiye, bir yandan büyüyebilmektedir, bir yandan da kırılganlıklarını azaltmaktadır. Nitekim bu durum geç olmakla birlikte uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından da görülmüştür. Son iki haftada iki kredi derecelendirme kuruluşu Türkiye'nin notunu yükseltmiştir. Aslında, Türkiye ekonomisinin sağlam seyri dünyanın birçok ülkesindeki yatırımcıların dikkatini bu kuruluşlardan önce çekmiştir. Türkiye'ye gelen sermayenin miktarı, vadesinin yapısı, tüm ekonomik aktörlerin piyasadan borçlanma imkanlarındaki artış ve doğrudan yabancı sermayedeki yükseliş zaten bunu göstermekteydi. Bu kuruluşlar da bu durumu teyit etmiş oldular. Yine de uluslararası camiada bu durum Türkiye'nin başarısının ve öngörüsünün ne kadar doğru olduğunun göstergesidir." 


Türkiye Bu yıl da OVP öngörüleri doğrultusunda büyüyecek
Türkiye'nin bu yıl da OVP öngörüleri doğrultusunda büyüyeceğini belirten Bakan Ergün, açıklamalarına şöyle devam etti: 
"Üstelik kırılganlıkları azaltmaya devam edecektir. Türkiye aynı zamanda ürettiği ürünlerin katma değerini artırarak büyüyecektir. Bakanlık olarak sanayimizin büyümesi ve büyümesinin kalıcı olabilmesi amacıyla devam yeni destekler, projeler geliştiriyoruz, bunları uygulamaya alıyoruz. Son olarak düzenli ve etkin bir sanayileşmeyi desteklemek amacıyla Organize Sanayi Bölgelerinde ve Küçük Sanayi Sitelerinde kredi faizlerini aşağıya çektik. Ayrıca, Ar-Ge'ye, girişimciliğe, tasarıma, yeniliğe, inovasyona verdiğimiz destekler sürmektedir. Yeni patent kanunu ile birlikte Türkiye'ye modern patent ve tescil mekanizmalarını getiriyoruz. Üniversitelerimizi sanayimizle daha çok buluşturuyoruz. Biliyoruz ki hem ülkenin kalıcı büyümesi hem de yapısal sorunlarımızın çözülmesi, daha çok ar-ge, daha çok inovasyon ve sonuç olarak daha yüksek katma değerli ürünlerin üretiminin artması sayesinde mümkün olacaktır."