Cazibe Merkezi yatırımları yarın açıklanacak

Değerlendirme süreci tamamlanan Cazibe Merkezleri programı başvuru sonuçlarının Başbakan Binali Yıldırım tarafından yarın düzenlenen bir toplantı ile kamuoyuna duyurulması bekleniyor. Bu arada programın koordinasyonu Başbakan Yardımcısı Fikri Işık'a verildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA - Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Başbakanlık genelgesine göre, Cazibe Merkezleri Programı kapsamında koordinasyonu sağlamak, uygulamayı izlemek ve yönlendirmek üzere kurulan komitenin başkanlığı, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık tarafından yürütülecek.

24 Ocak-27 Şubat döneminde başvuruları alınan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 23 ilde süper teşvikler verilmesini öngören Cazibe Merkezleri programında başvuruların değerlendirme süreci ise tamamlandı. Son anda bir değişiklik olmazsa, başvuruların sonuçları Başbakan Binali Yıldırım tarafından yarın düzenlenen bir toplantı ile kamuoyuna duyurulacak.

Daha önce koordinasyonu Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan tarafından yürütülen Cazibe Merkezleri Programı kapsamında 365 bin kişilik istihdam öngören 92 milyar liralık yatırım başvurusu gelmişti.

Yatırım başvurularının ağırlıklı olarak; Erzurum, Şanlıurfa, Malatya, Elazığ ve Diyarbakır illerinde yoğunlaştığı kaydediliyor. Ayrıca doğrudan yatırım yapmak isteyen çok sayıda yabancı şirket olduğu gibi, bunlardan bir kısmının da Türk ortakla birlikte yatırım yapmayı öngördüğü ifade ediliyor.

Sürecin uzamasının sebebi detaylı inceleme

Başvuruların tamamlanmasıyla, sonuçların açıklanması arasında 6 aylık süre geçmesinin sebebi olarak yapılan detaylı incelemeler gösteriliyor. Teşviklerin hazırlık ve finansmanla ilgili ayağını yürütmekle görevlendirilen Kalkınma Bankası'nın uzmanları süresi içinde yapılan başvuruları, değerlendirmek üzere bizzat sahada incelediler.

Uzmanların hazırladığı raporlar, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan Başkanlığında, Hazine Müsteşarı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı, Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı, Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı, Maliye Bakanlığı Müsteşarı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı ve Kalkınma Bankası Genel Müdürünün katılımıyla oluşan Cazibe Merkezleri Programı Yönlendirme Komitesi tarafından değerlendirilerek karara bağlandı.

Programa bağlı iller şöyle: Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van.

Teşvikli yatırımlar arttı, ortalama yatırım büyüklüğü düştüTeşvikli yatırımlar arttı, ortalama yatırım büyüklüğü düştü