Çekmeköy eğitim vadisi olacak 'marka'ya yatırım yapacak

Şirketler gibi İstanbul'un ilçeleri de markalaşma stratejisi geliştirmeye başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 


 

Leyla İLHAN

İSTANBUL - Sağlam zeminiyle son yıllarda çok fazla lüks konut yatırımını kendine çeken ve İstanbul'un en yeşil ilçeleri arasında yer alan İstanbul'un Çekmeköy ilçesinin marka değeri artmaya devam ediyor. Ümraniye'den 2008 yılında ayrılarak ilçe konuma gelen Çekmeköy'ün 3.5 yıldır Belediye Başkanlığı'nı yürüten Ahmet Poyraz, yatırım çekmede Çekmeköy'ün marka değeri yüksek bir ilçe olduğunu dile getirerek şu bilgileri verdi: "Alemdağ, Ömerli beldeleri Çekmeköy'ün çatısı altında toplandı. 17 bin 500 hektarla İstanbul'un yüz ölçüm olarak en büyük 5. ilçesi. Nüfusu ise bu büyüklüğe göre düşük. 180 bin kişi bölgede yaşıyor. Ancak şu anda kullanılabilen yani imara açık alanı 3 bin 500 hektar. Diğer 14 bin hektar ise tamamen orman ve yeşillik. İmara açık alanlarında yüzde 40'ı da yeşil alan. İstanbul'un en yeşil ilçelerinden. Biz de bunu korumak için planlara göre hareket ediyoruz. Eğer şehri planlamayıp insanlara kendi arsalarında yapı yapma imkanı sunmazsanız bu sefer de kaçak yapılaşmayı bir şekilde desteklersiniz. Onun için 3.5 yılda ilçenin bütün planlarını tamamlayarak kaçak yapıyı yüzde 99 oranında önledik."

Çekmeköy'de kaçak yapılaşmanın olmadığını ifade eden Poyraz, "Seçim sabahı aday olsam ve oy kullanmaya gidiyor olsam dahi bir kaçak yapı gördüğümde onu yıkarım. Öyle oy kullanmaya giderim. Ben kaçağı yıkıyorum diye vatandaş bana oy vermiyorsa da canı sağ olsun. Bu şehre sahip çıkmak lazım. Onun için Çekmeköy hem imarıyla hem yapılaşmasıyla İstanbul'un model ilçelerinden bir tanesi. Daha da iyiye gidiyor" dedi.

Yüksek yapılaşamaya izin yok

Konutun yanında Çekmeköy'ün eğitim vadisi olması için çalışmalar yaptıklarını belirten Poyraz, özel okulların çoğunun Çekmeköy'de okulu olduğunu ya yaptığını ya da arsaları olduğunu kaydetti. Poyraz, böylece Çekmeköy'ün oturulabilir bir ilçe olmanın yanında eğitim vadisi olması yönünde ciddi adımlar attıklarını kaydetti. Çekmeköy'ün havza bölgesi olması nedeniyle çok yüksek yapılaşma olmadığını ifade eden Poyraz, bölgede 1.80'in üzerinde emsalimiz yok. Alan olarak baktığımız 0.20'lerden başlayan, 0,30, 0.50'lere varan maksimum 1.80'lere varan emsalimiz var" dedi.

En fazla 300 bin nüfus bekliyoruz

[PAGE]

En fazla 300 bin nüfus bekliyoruz

Çekmeköy için öngörülen maksimum nüfusun ise 250 ile 350 bin arasında olduğunu dile getiren Poyraz, "Kentsel dönüşüm sürecinde bölgemizde 23 tane askeri binanın 10 tanesi 20 saniyede patlayıcı kullanılarak yıkıldı" dedi. İlçede son 3 yılda vatandaşların talebiyle 1000 yakın eski binaya yıkım ruhsatı vererek dönüşümü sağladıklarını anlatan Poyraz, "Son 3 yılda verdiğimiz ruhsatların yüzde 53'nü eski binaların dönüşümü ile ilgili vermişiz. Bu binaların yerine yenileri yapıldı" dedi.

Metro fiyatları yüzde 30 artırdı

Çekmeköy'ün üçüncü köprüye çıkan yollara yakın olduğunu bunun da ulaşımı kolaylaştırdığını aktaran Poyraz, "Üç yıllık süreçte ilçedeki arsa ve konut fiyatlarında
yüzde 100 artış oldu. Metronun gelişi bile fiyatları yüzde 25-30 artırdı" dedi. 2 ay önce Üsküdar-Çekmeköy metro hattının temelinin atıldığını kaydeden Poyraz, "38 aylık bir proje. 3 ayı geçti. 2015 yılında Üsküdar'dan Çekmeköy'e metro gelecek. 3 yıllık bir belediye için bu çok büyük bir gelişme. Çünkü ulaşımın kolay olduğu yerlerden vatandaşlarımız çok daha fazla konut alıyor" dedi. Çekmeköy'den Şile gibi bağlantı yolu sayısının 11 olduğunu aktaran Poyraz, böylece ilçede hiç trafik sorunu yaşanmadığını ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir