Çelik ihracatçıları gözünü İran'a dikti
İran'a yönelik ihracatında son yıllarda sert gerileme kaydeden Türk çelik sektörü, ambargonun kaldırılmasının ardından İran'da kaybettiği pazarı yeniden kazanmayı planlıyor.
Tahran'ın nükleer programını sınırlandırması karşılığında cumartesi günü ambargolar kaldırılırken; yeni dönemde İran'a ihracatını artırması beklenen sektörlerin arasında çelik sanayi de yer alıyor.
Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) verilerine göre, Türkiye'nin İran'a 2010’da 1 milyon ton seviyesinde gerçekleşen çelik ihracatı, ambargo koşullarının ağırlaşması ile birlikte 2013'te 195,000 tona, 2014'te 166,000 tona, 2015'te ise 103,614 tona geriledi.
Reuters'ın sorularını yazılı yanıtlayan Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, İran’a yönelik yaptırımların sona erecek olmasını sektör için olumlu bir gelişme olarak değerlendirdiklerini belirterek, "Türk çelik sektörü olarak İran pazarında yeniden söz sahibi olup çelik ihracatımızı artırmayı hedeflemekteyiz...İran’ın üretmediği ancak talep ettiği ürünleri sağlamayı tercih ediyoruz" dedi.,
'Ciddi bir rakip olabilir'
Türkiye ve İran çelik sanayilerinin önemli benzerlikler taşıdığını ve iki ülkenin çelik sanayilerinin neredeyse aynı ürünler üzerine kurulu olduğunu belirten Ekinci, "Dolayısıyla İran’ın ilerleyen yıllarda güçlü bir ihracatçı ülke haline gelip Türk çelik sektörüne ciddi bir rakip olma ihtimalini de gözden kaçırmamak gerek" dedi.
İran’ın zengin maden ve enerji kaynaklarına sahip olmasının, ülkedeki çelik üreticileri için çok ciddi bir avantaj yarattığına da dikkat çeken Ekinci, şöyle konuştu:
"İran önümüzdeki dönemde üretiminin bir kısmını ihraç edebilecek potansiyele sahip ve Türk çelik sektörünün karşısına rakip olarak çıkabilir. Bu olasılığı göz önünde bulundurarak Türk çelik sektörünün bir an önce katma değerli ürün çeşitliliğini artıracak ve üretim maliyetlerini düşürecek yatırımları gerçekleştirmesi büyük önem taşıyor."