Çelik ihracatı arttı, gelir azaldı

Eylül'de çelik ihracatı miktar bazında yüzde 11,9 artarken değer bazında yüzde 3,8 geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dünyada yaşanan finansal krizin etkisiyle emtia fiyatlarının düşmesi, Eylül ayında çelik ihracatçılarının gelirlerini azalttı. Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, çelik ihracatı geçen yılın Ocak-Eylül dönemine kıyasla miktar bazında yüzde 10,7 artışla 15 milyon tona ulaştı.

Sektör ihracatı, değer açısından ise yüzde 3,2 artışla 11,8 milyar dolara yükselerek önemli bir artış gösterdi. Eylül ayında çelik ihracatı miktar bazında yüzde 11,9 artarken değer bazında yüzde 3,8 geriledi. İlk 9 aylık döneme bakıldığında ise sektör ihracatı hem miktar, hem de değer de artış kaydetti. Bu yılın dokuz ayında, bölgesel bazda ilk sırayı 6,2 milyon tonluk ihracat ile Ortadoğu alırken, bu bölgeyi 1,6 milyon ton ile Avrupa Birliği ve 1,5 milyon ton ile Kuzey Afrika izledi.

Geçen yıla kıyasla, ilk dokuz aylık dönemdeki çelik ihracatında en büyük artışın yaşandığı bölgeler sırasıyla; AB ülkeleri dışındaki Avrupa ülkeleri, Kuzey Amerika, Batı Afrika, Ortadoğu ile Avustralya ve Okyanusya oldu. Bu dönemde en çok ihraç ettiğimiz ürünler 6,73 milyon tonla çubuk, 2,35 milyon tonla kütük, 1,35 milyon tonla boru, 1,31 milyon tonla profil ve 836 bin tonla filmaşin oldu. Eylül ihracatı miktarda arttı değerde geriledi Eylül ayı çelik ihracatı ise 1,61 milyon ton ve 1,22 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2011 yılı Eylül ayına göre ise çelik ihracatı miktarda yüzde 11,9 oranında bir artış göstermesine karşın; finansal krizin emtia fiyatlarını olumsuz etkilemesi nedeniyle değer bazında yüzde 3,8 düşüş yaşandı.

Eylül ayı ihracatında ilk sırayı 547 bin ton ile Ortadoğu alırken, bu bölgeyi 187 bin ton ile Kuzey Afrika ve 175 bin ton ile AB ülkeleri izledi. Geçen yılın Eylül ayına kıyasla, bu dönemde en çok ihracat artışının yaşandığı bölgeler sırasıyla; Kuzey Amerika, AB ülkeleri dışındaki Avrupa ülkeleri, Kuzey Afrika ve AB oldu. Eylül ayında en çok ihraç edilen ürünler 763 bin tonla çubuk, 218 bin tonla kütük, 163 bin tonla boru, 143 bin tonla profil ve 75 bin tonla filmaşin oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir