Çelikçiler çözümü iç pazarda arıyor

Çelik Üreticilerinin çatı kuruluşu olan TÇÜD, bu yıl dış pazarlarda korumacılık nedeni ile zorlanacaklarını bu nedenle iç piyasanın yerli alım için özendirilmesi gerektiğini bildirdi. Dernek, aynı zamanda iç piyasadaki bazı sorunlar için de acil önlem alınmasını istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği(TÇÜD), mevcut gelişmelerin, 2018 yılının Türk çelik sektörü için zor geçeceğini, 2017 yılında üretimde ve ihracatta sağlanan olumlu gelişmelerin sürdürülmesinin güç olacağını gösterdiğini bildirdi.

TÇÜD'nin internet sitesinde yer alan bültende, 2017 yılını üretim ve ihracat olarak olumlu bir seviyede tamamlayan Türk Çelik Sektörünün, 2018 yılına girerken en önemli ihraç pazarlarımızda koruma tedbirleri ile karşılaştığı belirtildi.

Bültende şu bilgiler verildi:

"ABD Başkanı Trump, çelik ithalatının yerli çelik üretiminin gerilemesine sebep olduğu ve ülke güvenliği bakımından tehlike yarattığı gerekçesiyle, 232. maddenin kendisine verdiği yetkiye dayanarak çelik ithalatında yüzde 25 ek vergi uygulanmasına karar vermiş ve bu karar 23 Mart 2018 tarihinden itibaren de uygulamaya konulmuştur. 22 Mart 2018 tarihli Başkanlık kararıyla da Kanada, Meksika, Avustralya, Güney Kore, Brezilya ve Avrupa Birliği’ni, 1 Mayıs 2018 tarihine kadar söz konusu önlemden muaf tutmuştur.

Diğer taraftan, 1 Mayıs 2018 tarihine kadar kapsam dışında tutulmuş olmakla beraber, ABD’nin aldığı koruma tedbiri sonrası bu ülkeye ihracat yapan ülkelerin Avrupa Birliği’ne yönelebileceği endişesiyle, AB Komisyonu 2018/C111/10 sayılı kararıyla 26 çelik ürünü ithalatına karşı Koruyucu Vergi soruşturması başlatmıştır.

"Trump'ın koyduğu verginin sektör için iki sonucu var"

ABD ve AB tarafından alınan kararların çelik sektörümüz bakımından ciddi sıkıntıları olacağı açıktır. İhracat kayıplarımızın yanında, ABD’ye ve AB’nin koruma önlemleri sonrası bu ülkelere ihracat yapmakta zorlanacak olan ülke firmalarının ülkemize yönelmesi söz konusudur. Durum her iki boyutu itibariyle Türk çelik sektörünün geleceğini yakından ilgilendirmektedir. Bu itibarla, gerek ihracatımızda yaşanabilecek kayıplar gerekse trafik sapması yoluyla ülkemize yönelecek ihracat baskısı konularında acilen tedbir alınması ve uluslararası hukuktan, AKÇT Serbest Ticaret Anlaşması ve Gümrük Birliği Sözleşmelerimizden kaynaklanan haklarımızın korunması önem taşımaktadır.

Mevcut gelişmeler, 2018 yılının Türk çelik sektörü için zor geçeceğini, 2017 yılında üretimde ve ihracatta sağlanan olumlu gelişmelerin sürdürülmesinin güç olacağını göstermektedir. Bu meyanda, çelik tüketicisi sektörlerin ihtiyacı olan çelik ürünlerini iç piyasadan tedarik etmelerinin özendirilmesi ve ihracatımız için önemli olan dış pazarların kapanmakta olduğu bir dönemde, iç piyasamızın telafi edici vergi soruşturmaları ve dış ticaret politikası araçlarıyla acilen korunması büyük önem arz etmektedir."

Bu konularda ilginizi çekebilir