Çelikte ihracat 16,5 milyon tona çıktı
Türkiye’nin çelik ihracatı 2016 yılında önceki yıla kıyasla miktar bazında yüzde 2,4 artış ile 16,5 milyon tona yükseldi.
Türk çelik sektörü geçtiğimiz yıl siyasi ve ekonomik olumsuzlukların yanı sıra dünya çelik fiyatlarındaki düşüş, sektöre yönelik haksız damping iddiaları, en önemli ihracat pazarları arasında yer alan MENA Bölgesi’nde istikrarın bir türlü sağlanamaması ile Çin, Rusya, Ukrayna gibi ülkelerin Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı yaptıkları ihracat gibi birçok zorlukla mücadele etti.
Tüm bu sorunlara rağmen Türk çelik sektörü yılsonunda ihracat hedefine ulaştı. Türkiye’nin çelik ihracatı 2016 yılında önceki yıla kıyasla miktar bazında yüzde 2,4 artış ile 16,5 milyon tona yükseldi. Değer bazında ihracat ise emtia fiyatlarındaki düşüşten kaynaklı olarak yüzde 8,1 düşüş ile 9,1 milyar dolar oldu. Değer bazındaki gerileme, aralık ayında yerini yüzde 22’lik artışa bıraktı. Aynı zamanda Ortadoğu, yaşanan olumsuzluklara rağmen çelik sektörünün en büyük ihracat pazarı olmayı sürdürdü.
Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2016 yılı verilerine göre; Türkiye’nin miktar bazındaki çelik ihracatı geçen yıla göre yüzde 2,4 artışla 16,5 milyon tona ulaşırken, sektörün değer bazındaki ihracatı yüzde 8,1 düşüşle 9,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Çelik sektörünün direkt ihracatına, diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin 2016 yılındaki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 17,4 milyon ton, değer bazında ise 11,1 milyar dolar oldu.
En fazla ihracat Ortadoğu’ya
2016 yılında çelik sektörü miktar bazında en fazla ihracatı 5,3 milyon ton ile Ortadoğu Bölgesi’ne yaptı. Ortadoğu’yu yüzde 29 artışla 3,6 milyon tona ulaşan AB ülkeleri, yüzde 1 artışla 2,5 milyon tona yükselen Kuzey Amerika ülkeleri ve yüzde 2,3 artışla 2,3 milyon tona yükselen Kuzey Afrika ülkeleri izledi.
Çelik sektörünün yıl genelinde miktar bazında ihracatında en fazla artış yakaladığı ülkeler; Yemen, İsrail, İspanya, Mısır ve Hollanda oldu.
2016 yılında en çok ihraç edilen çelik ürünleri sıralaması ise 7 milyon ton ile inşaat çeliği, 2 milyon tonla yassı sıcak, 1,8 milyon tonla dikişli boru ve 1,5 milyon tonla profil şeklinde gerçekleşti.
Çelik ihracatı aralık’ta değerde yüzde 22 artış yakaladı
Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2016 yılı Aralık ayı ihracatı miktar bazında yüzde 11,9 artışla 1,6 milyon ton, değer bazında ise yüzde 22 artışla 927 milyon dolara yükseldi. Aralık ayı ihracatındaki yükseliş 2017 için çelik sektörünü motive etti.
Türk çelik sektörünün 2016 yılı ihracat rakamlarını değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Küresel piyasalardaki olumsuzluklar ve siyasi belirsizliklerin gölgesinde geçen 2016 Türk çelik sektörü açısından oldukça zorlu geçen bir yıl oldu. Sektörümüzün ihracatı, yurtiçi ve yurtdışında yaşadığı sorunlar ve çelik fiyatlarında küresel ölçekteki düşüşün etkisiyle geçmiş yıllardaki rakamların altında seyretti. Dünya çelik fiyatlarındaki düşüş, sektörümüze yönelik haksız damping iddiaları ve en büyük pazarlarımız arasında yer alan Ortadoğu’da istikrarın bir türlü sağlanamaması gibi sorunlarla mücadele ettik.
Ayrıca özellikle Çin gibi üretici ülkelerin Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı hareket ederek Türk çelik sektörünün önemli ihraç pazarlarına dampingli, devlet teşvikli hatta GTİP’lerinde hile yaparak ürün ihraç etmeleri de sektörümüzü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Tüm bu sorunlara rağmen yılın başında belirlediğimiz 16,5 milyon ihracat hedefimize ulaştık. 2016’da geçen yıla göre yassı ihracatımızda yaklaşık 550 bin tonluk artış sağladık. Katma değeri daha yüksek olan bu gibi ürünlerdeki ihracat artışı, sektörümüzün geleceği açısından iyi bir haber. En çok ihracat artışı yaşanan ülkeler sırasıyla Yemen, İsrail, İspanya, Mısır ve Hollanda oldu. Bu ülkelerden Yemen’de kısmi olarak sağlanan istikrar ihracatımıza artı olarak yansıdı. İsrail ve Mısır’la olan ilişkilerimizin düzelmesi de ihracatımıza ivme kazandırdı” dedi.