Cep telefonu ile alışveriş dönemi başlıyor

Akbank ve Turkcell'in geliştirdiği uygulama, MasterCard PayPass teknolojisine sahip GSM telefonlar aracılığıyla gerçekleştirilebilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Akbank ve Turkcell'in bir süredir üzerinde çalıştığı, kartlı ödeme sistemleri ile mobil telefonları birleştiren projesi ile kredi kartları "mobil cüzdana" girecek.

Akbank'tan yapılan açıklamada, bu projede Akbank'ın Axess PayPass kredi kartlarıyla yapılabilen tüm işlemlerin, Turkcell hatlı, MasterCard PayPass teknolojisine sahip GSM telefonlar aracılığıyla gerçekleştirilebileceği bildirildi.

Açıklamada, ödeme süresini minimuma indiren uygulama kapsamında, 35 liranın altındaki işlemlerin şifresiz ve imzasız olarak yapılabileceği belirtildi.

Pilot uygulamadan edinilecek geri bildirimlerin, Dünya GSM Birliği'nin Türkiye'de ve dünyada gerçekleştirdiği Mobil Ödeme çalışmalarına da katkıda bulunacağı kaydedildi.

Uygulama kapsamında müşterinin kart bilgilerinin "havadan haberleşme" yöntemi ile Turkcell şebekesi üzerinden cep telefonuna gönderileceği ifade edilen açıklamada, Yakın Alan Haberleşmesi (NFC- Near Field Communication) teknolojisi ile hayata geçirilecek projede, ödeme sistemi olarak MasterCard PayPass uygulamasının çalışacağı ve bu amaçla üretilmiş NFC uyumlu özel telefonlar kullanılacağı dile getirildi.

Açıklamada, pilot proje kapsamında yalnızca sınırlı sayıda kullanıcıya Sagem tarafından özel olarak üretilmiş "my700x" model NFC uyumlu telefonlar verileceği, bu telefonlar için NFC teknolojisine uyumlu olarak geliştirilen özel SIM kartlar kullanılacağı ve pilot proje sonrasında mobil telefon üreticilerinin çeşitli ve uygun fiyatlarda modeller üretmesi ile oluşacak müşteri talebine cevap verilmesi ve yaygınlaşmasının hedeflendiği ifade edildi.

Projenin gerçekleştirilmesinde Turkcell ve Akbank'ın dışında MasterCard, Sagem, E-kart, Venyon ve Smartsoft gibi iş ortakları ve tedarikçilerin de görev aldığı bildirildi.

"Proje Türkiye'de ve Avrupa'da öncü olacak"

Akbank Ödeme Sistemlerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mine Könüman da konuya ilişkin değerlendirmesinde, bu işbirliğinin Türkiye'de ve Avrupa'da öncü olacağını belirtti.

Henüz piyasada yeterli sayıda ve çeşitte NFC uyumlu telefon bulunmadığını ifade eden Könüman, şunları kaydetti:

"Biz bu teknolojinin ödeme sistemlerinin geleceği olacağına inanıyoruz ve pilot projemiz ile bu teknoloji konusunda bilgi ve deneyim kazanmak istiyoruz. İlerde yaygınlaşma başladığında Akbank olarak müşterilerimizin taleplerine en iyi şekilde cevap vermek için hazırlıklı olacağız. Türkiye'nin yenilikçi gücü olarak böyle yüksek teknoloji bir ödeme aracını ürün portföyümüze kattığımız için son derece mutluyuz."

Uygulamanın son derece güvenli olduğuna dikkati çeken Könüman, kredi kartı bilgilerinin, özel olarak üretilmiş ve tamamen güvenli bir donanım olan SIM kartta saklandığını, 35 liranın altındaki işlemlerde imza ve şifre istenmezken, 35 liranın üzerinde ise müşteriye şifre sorularak işlem yapılabildiğini belirtti.

Könüman, telefonun kaybedilmesi durumunda, 444 25 25 Akbank Telefon Şubesi aranarak telefonun kullanıma kapatılabildiğini kaydetti.

NFC teknolojisi

Açıklamaya göre, Axess PayPass ile, müşterinin kredi kartı bilgileri mobil telefonuna gönderildikten sonra, telefon ile Türkiye'de ve dünyada MasterCard PayPass kabul eden tüm iş yerlerinde temassız alışveriş, yiyecek ve içecek otomatları gibi self servis noktalarda ödeme yapılabiliyor.

Harcamalar Axess ekstresine yansıtılıyor ve diğer harcamalarla aynı şekilde ödeniyor. Ayrıca, yapılan harcamalardan chip-para da kazanılıyor.

NFC uyumlu cep telefonu ile yapılan son 20 işlem, ilgili menüye girildiğinde gösteriliyor. Bu şekilde ekstreye bakmadan, çağrı merkezi aranmadan geçmiş harcamalar hakkında bilgi edinilebiliyor.

NFC teknolojisini destekleyen mobil telefonlarla yakın gelecekte spor-sanat-müzik-kültür gibi her çeşit etkinliğin bileti telefonla satın alınabilecek, telefona yüklenecek ve bu şekilde kağıt biletlere veda edilecek.

Ayrıca telefon bir poster ya da başka bir reklam aracındaki çipe yaklaştırıp okutularak, her türlü yazılı ve görsel bilgi indirilebilecek. Evin, garajın hatta konaklanan otelde telefona gönderilecek elektronik anahtar ile odanın kapısı bile telefon ile açılabilecek.