Cep telefonu ve tablet kullananlar dikkat!

Zehirli ayakkabıdan sonra şimdi de zehirli cep telefonu ve tablet kılıfları çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Son günlerin en büyük tartışmalarından biri zehirli ayakkabı.

Deri Sanayicileri Derneği ve Deri Tanıtım Grubu Başkanı da olan Erdal Matraş, sektörün nabzını da en iyi tutan isimlerden biri. 

"Markasız uzakdoğu menşeli ayakkabıların en az yarısının zehirli olduğunu yıllardır tespit ediyor ve söylüyoruz" diyen Matraş'ın verdiği rakamlara göre, Türkiye'de her 5 ayakkabıdan 1'inin zehirli olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Matraş'ın dikkkat çektiği başka bir konu daha var. Zehirli olan sadece ayakkabı değil. Uzakdoğu'dan ithal edilen cep telefonu ve tablet kılıfları da zehir saçıyor.  

"Biz söyledik ama dinleyen olmadı"

Bu konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Matraş, "Biz bunu yıllardır söylüyoruz. Bakın, Kasım 2007’de halk pazarlarına gittik, rastgele örneklem seçip akredite laboratuvarlarda test ettirdik. Hepsi zehirli çıktı. İktidarsızlıktan tutun kansere kadar 38 çeşit kansere sebep olduğunu raporlarla anlattık. 2011’de yine yaptık, yine hepsi zehirli çıktı. Biz bunu ilk bağırmaya başladığımız zaman, 2007’lerde ithalat 300-350 milyon dolar seviyesindeydi, ama hızla artıyordu. Her sene yaptık bu açıklamayı. Yaptıkça da arttı zehirli ayakkabı olayı. Biz her sene ‘Bunlar zehirlidir, düşük yapar, iktidarsızlık yapar, kanser yapar’ dedik. Her gün ayağınızda olan, cildinize temas eden bir şey ayakkabı..."

Uzakdoğu'dan gelenlerin yarısı zehirli

Ayakkabı ithalatının yüze 80 Uzakdoğu menşeli olduğunu hatırlatan Matraş, "Bu bölgeden gelen ürünlerin en az yarısı zehirli. Bunlar markasız, pazarlarda satılıp deri zannedilen ürünler" diyor.

Cep ve tablet kılıfları da riskli 

Cep telefonu kılıflarında da benzer bir sorun olduğunu ifade eden Matraş, "18 milyon akıllı telefon, 2 milyon da tablet var Türkiye’de. Elimizde olan bu ürünlerin kılıflarının daha sağlıklı olması gerekir. Elektronik kılıf tarafında yoğunlaşıyoruz bu aralar. Turkcell ile işbirliği başlattık. Çok kolay değil, deri, sağlıklı kılıfa geçilmesi. Şu anda yeni başladık, 10 noktada varız." şeklinde konuştu.

Kaynak: Habertürk