CHP kayıt dışı üretim ve iş gücünü sordu

CHP Muğla Milletvekili Topuz, Türkiye'de 8 milyon 842 bin kişinin, herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna kaydı olmadan çalıştığının belirlendiğe dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, kayıt dışı üretim ve iş gücünün engellenmesi konusunda çalışma yapılıp yapılmadığını sordu.

Topuz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, Türkiye'de 8 milyon 842 bin kişinin, herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna kaydı olmadan çalıştığının belirlendiğini ileri sürdü.

Kayıt dışı üretim ve iş gücünün engellenmesi ile kayıt altına alma çalışması olup olmadığını soran Topuz, önergesinde şu sorulara yer verdi:

"8 milyon 842 bin kişinin herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna kaydı olmadan çalışması, bakanlığınızın görev alanında büyük bir zafiyet oluşturmuştur. Bu zafiyeti kaldırmak için ne yapacaksınız?

Kayıt dışı çalışanlar içinde en büyük grubu aile işçileri oluşturuyor. Bu grubun sosyal güvenlik şemsiyesinden yoksun kalmaması için çalışma yapıyor musunuz?

Hiç işe giremeyen yurttaşlarımızın İşsizlik Sigortası Fonundan yararlandırılması için çalışma yapacak mısınız?"

Turizmdeki KDV

Topuz, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a yönelttiği soru önergesinde ise turizm sektörünün ayakta kalması için neden önlem alınmadığını sordu.

Birinci sınıf lokantalar ile 3 yıldız ve üzerindeki otellerin yiyecek-içecek bölümlerinde, yüzde 18'e çıkarılan KDV artışının geri alınıp alınmayacağını öğrenmek isteyen Topuz, turizm sektöründe, çevre düzenlemeleri ve altyapı eksikliklerinin giderilmesi için neler yapıldığının da açıklanmasını talep etti.

CHP'li Topuz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a, elektriğe dayalı olarak çıkan yangınlar ile bu yangınlardaki ekonomik kaybı; Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e ise gıda güvenliği konusunda tüketicinin korunması ve sağlığının bozulmaması için ne gibi önlem alındığını sordu.