CHP, THY'nin Çalık ilişkisini sordu
CHP, THY acentelerinin tahsilat sistemiyle ilgili test uygulamasının, Çalık Grubu'na ait Aktif Bank'la başlatılmasının gerekçelerini sordu
ANKARA - CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Hakkı Suha Okay, THY acentelerinin tahsilat sistemiyle ilgili test uygulamasının, Çalık Grubu'na ait Aktif Bank'la başlatılmasının gerekçelerini sordu.
Okay, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, bir gazetede, "THY'nin, acentelerinden Çalık Grubu'nun bankasıyla çalışmalarını istediğine" yönelik haber yayımlandığını belirti. Hakkı Suha Okay, haber üzerine, THY'den, "Bunun tahsilatla ilgili test uygulaması olduğu, 50 acentenin 10'lu gruplar halinde farklı bankalarla çalışmaya yönlendirildiği" şeklinde açıklama yapıldığını kaydetti.
Söz konusu test uygulamasına dahil edilecek bankaların hangi kriterlere göre belirlendiğini soran Okay, yüzlerce şubesi olan bankalar yerine, sadece 4 şubesi olan Aktif Bank'la test uygulaması başlatılmasının gerekçelerini öğrenmek istedi.
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, Bağımsız Devletler Topluluğu'nun (BDT) 1995 yılında Gürcistan'ın isteğiyle Abhazya'ya ambargo uygulamaya başladığını, Türkiye'nin de Trabzon ile Abhazya'nın başkenti Sohum arasındaki gemi seferlerini iptal ederek bu ambargoya katıldığını belirtti.
Bir çok BDT ülkesinin artık ambargoyu kaldırdığını ifade eden Kart, Türkiye'nin gemi seferleriyle ilgili ambargoyu ne zaman kaldıracağını ve İstanbul-Sohum arasında uçak seferlerinin başlatılıp başlatılmayacağını sordu.
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ise Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, IMF ile anlaşma yapılmasının gecikme nedenini öğrenmek istedi. Öztürk, "Geciken IMF anlaşması bu saatten sonra gerçekleşse bile 2009 yılı için makro temeller üzerinde olumlu etkisi olacağını düşünüyor musunuz?" diye sordu.
CHP Sağlık Sigortası'nda değişiklik için kanun teklifi verdi
Öte yandan CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz, işten çıkarılma gibi nedenlerle sosyal güvenliğe ara verenlerin, bu sürelerini borçlanarak emekli olmasına imkan sağlayan kanun teklifi verdi.
Korkmaz, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişilik Yapan Kanun Teklifiyle ilgili bilgi vermek üzere, TBMM'de basın toplantısı düzenledi.
Teklifle, işten çıkarılan, iflastan dolayı işsiz kalan veya mücbir nedenlerle işe ara veren çalışanlara ve kepenk kapattığı için sosyal güvenliği kesintiye uğrayan esnafa, emekli olma imkanı getirildiğini belirten Korkmaz, bunun, sosyal dengeler açısından da yararlı olduğunu söyledi.
Korkmaz, Türkiye'de gençler arasındaki işsizlik oranının yüzde 25 olduğunu, bunun, sosyal patlama, terör ve anarşinin artmasına yol açtığını savundu. Korkmaz, 2009 yılı başında 800 bin kişinin işini kaybettiğini, çalışmaya hazır olanların da dahil edilmesi halinde işsiz sayısının 6 milyonun üzerine çıktığını vurgulayarak, ekonomik kriz nedeniyle sayısının artabileceği uyarısında bulundu.
CHP'li Korkmaz, teklifin, 2008 yılı ortasından 2010 yılı ortasına kadar geçen 2 yıllık sürede işini kaybedenlerin primlerinin, 31 Aralık 2010 tarihine kadar, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödenmesini de öngördüğünü belirtti.
Teklife göre, tabi olduğu sosyal güvenlik kurumuna göre emeklilik yaşını doldurduğu halde işten çıkarılma ve benzeri mücbir nedenle sosyal güvenliğe ara verenler, eksik sürelerini, borçlanarak tamamlayabilecek.
İşten çıkarılan veya iflastan dolayı işsiz kalanların, sigorta primi ve işsizlik sigortası işçi payları, 31 Aralık 2010 tarihine kadar İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödenecek.