Çin menşeli 'tuğla' ithalatında vergi kısıtlaması
'Kromit ateş tuğlalar, magnezit ateş tuğlalar, krom magnezit ateş tuğlalara, ton başına 145 dolar vergi konuldu
ANKARA - Dampinge karşı Çin Halk Cumhuriyeti menşeli ''kromit ateş tuğlalar, magnezit ateş tuğlalar, krom magnezit ateş tuğlalar, magnezit, dolomit veya kromit içerenler (dolomit içerenler ve magnezyum oksit esaslı, 3mm ile 30 mm arası kalınlıklarda yapı levhaları hariç)'' maddelerine ton başına 145 dolar vergi konulmasına karar verildi.
Dış Ticaret Müsteşarlığının İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 5 Tebliği Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) hükümleri çerçevesinde yerli üretici Advansa Sasa Polyester Sanayi A.Ş.(SASA), Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli ''poliesterlerden sentetik devamsız lifler'' (polyester elyaf) için gözden geçirme soruşturması açılması başvurusunda bulundu.
Yapılan inceleme sorucu yeterli bilgi, belge ve delillerin mevcut olduğu anlaşıldığından, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulunca Çin menşeli söz konusu madde için, ilgili yönetmelik çerçevesinde bir gözden geçirme soruşturması açılmasına karar verildi.
Sardoğan Endüstri ve Ticaret ve RSA Tesisat Malz. San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılan ve Çedisan Ltd Şti., Uysallar Çelik Dirsek San. Ltd. Şti. ve Nalcı Sınai Mamüller İmalat Pazarlama Ltd. Şti. tarafından da desteklenen başvuruda ise Çin Halk Cumhuriyeti menşeli ''belirli bağlantı parçaları''nın Türkiye'ye dampingli fiyatlarla ithal edildiği ve bu durumun yerli üretim dalına zarar verdiği iddiasıyla anılan söz konusu madde ithalatına karşı önlem alınması talep edildi.
Yapılan inceleme sonucunda başvurunun yeterli bilgi, belge ve delilleri içerdiği anlaşıldığından, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulunca 2 Nisan 2009 tarihinde ÇHC menşeli söz konusu madde için, dampinge karşı soruşturma açılmasına karar verildi.
Yerli üretici Depar Deri Plastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (DEPAR) tarafından yapılan ve Doğuş Suni Deri Kösele Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Flokser Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından desteklenen başvuru üzerine de yine Çin menşeli ''koagüle suni deriler''için başlatılan damping soruşturması Dış Ticaret Müsteşarlığı (Müsteşarlık) İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülerek tamamlandı.
Soruşturma sonucunda dampingin, yerli üretim dalında zararın ve her ikisi arasında illiyet bağının mevcut olduğu tespit edildiğinden, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulunun kararı ve Bakanın onayı ile dampinge karşı ''Yalnız, poliüretanla kaplanmış, sıvanmış veya lamine edilmiş dokumaya elverişli suni ve sentetik liflerden m2 ağırlığı 150 gramı geçen dokunmamış mensucat'' için kilogram başına 1,9 dolar vergi konuldu.
Advansa Sasa Polyester Sanayi Anonim Şirketi tarafından gerçekleştirilen ve Rifay Polipropilen Elyaf Sanayi ve Ticaret A.Ş., Bozoğlu Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., Alba Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., Usaş Fiber Geri Kazanım Sanayi ve Ticaret A.Ş., Eurofiber Tekstil Plastik Elyaf Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından desteklenen başvuru çerçevesinde söz konusu firmaların Hindistan Cumhuriyeti, Çin Tayvanı ve Tayland Krallığı menşeli ''Poliesterlerden devamsız lifler'' maddesine yönelik olarak mevcut önlemin sona ermesi halinde damping ve zararın devam edeceği veya yeniden tekrarlanacağı yönündeki iddiaları değerlendirildi.
Soruşturma sonucunda, yürürlükteki önlemlerin ortadan kalkması durumunda dampingin ve zararın devam etmesi veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olduğu tespit edildiğinden, İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin uygulanmakta olan dampinge karşı önlemin, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulunun kararı ile söz konusu eşyanın Türkiye'ye ithalinde menşe ülke ve üreticilere göre yüzde 6,4 ile 23,9 arasında vergi uygulanmaya devam edilmesine karar verildi.