Çin'deki fiyat artışı Türkiye'nin demir çelik ihracatını tetikledi
Demir-çelik sektörü, 2017 yılı sonunda 1 milyar 250 milyon dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyor. Çin'de demir-çelik fiyatlarının artması ile Türkiye'deki ürüne talebin artacağı öngörülüyor.
Sedat ALP
İZMİR - Ege Bölgesi'nin en çok ihracat yapan ikinci sektörü olan demir-çelik sektörü, 2017 yılının ilk çeyreğinde yüzde 20'lik ihracat artış hızıyla 247 milyon 492 bin dolarlık dövizi Türkiye'ye kazandırdı. Demir-çelik sektörü, 2017 yılı sonunda 1 milyar 250 milyon dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyor. Çin'de demir-çelik fiyatlarının artması ile Türkiye'deki ürüne talebin artacağı öngörülüyor.
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin 2016 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı Ege İhracatçı Birlikleri'nde gerçekleştirildi. Genel Kurul sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, Çin'de demir-çelik fiyatlarındaki yükselişin Türk demir-çelik sektörünün rekabetçiliğini arttırdığını ve ihracatlarında olumlu bir değişime yol açtığını söyledi. Şahin, 2017 yılından umutlu olduklarını, 2017 yılı sonunda 1 milyar 250 milyon dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedefl ediklerini kaydetti.
Piyasayı Çin belirliyor
Dünya genelinde 1 milyar 600 milyon ton demir-çelik üretimi olduğu bilgisini paylaşan Şahin, "Çin, 800 milyon ton üretimle dünya üretiminin yüzde 49'unu tek başına yapıyor. Çin'deki demir-çelik fiyatlarındaki değişim tüm dünyayı etkiliyor. 2013 yılına kadar çok rekabetçi bir politika izlediler. Türkiye'nin dibindeki Ürdün'e bile bizim ihraç fiyatlarımızın altında ürün satar hale geldiler. Şu anda ise Çin'in fiyatlarının yüksekliği Türk demir-çelik sektörüne nefes aldırdı. Hong Kong, Singapur gibi Uzakdoğu ülkelerine bile ihracat yapar konuma geldik" dedi.
Kentsel dönüşüm ciddi hareketlilik getirir
Türkiye'nin demir-çelik üretiminin tüketiminden fazla olduğuna işaret eden Şahin, sektörün ihracat yapma zorunda olduğunu kaydederek, "İhracatta Afrika yeni pazar konumunda. Etiyopya ve Mısır'a ihracatımız artıyor. THY, en fazla dış hat uçuşu olan havayolu. Türk firmalarının dış ticaret departmanlarında konusuna hakim insanlar var. Tüm dünyayı dolaşıyor, ihracatımızı arttırıyoruz. Yemen'e 600-700 bin ton ihracat yapıyoruz" diye konuştu.
Türkiye'de 20 yıl vadeli verilen konut kredilerinin inşaat sektöründe canlanmaya yol açtığını ifade eden Şahin, "Konutların yüzde 50'sinin kentsel dönüşüm ile yenilenmesi söz konusu. Kentsel dönüşüm ciddi oranda hareketlenirse birkaç yıl inşaat sektörü canlanır. İnşaat sektörü 200 kalem ürünün tüketildiği, istihdama büyük katkı sağlayan bir sektör" dedi. Şahin, Ege Bölgesi'nde üretim yapan ancak ihracatı İstanbul'da kayda alınan çok sayıda demir-çelik firması olduğu için Ege Bölgesi'nin demir-çelik ihracatının gerçek boyutunun kamuoyuna yansımadığına dikkat çekerek, "Türkiye'nin en büyük demir-çelik ihracatçısı firmaların İzmir'deki fabrikalarında üretilen ürünlerin ihracatının Ege Bölgesi'nde kayda alınması halinde Ege Demir ve Demirdışı Metallar İhracatçıları Birliği'nin ihracat rakamı 2.5 milyar dolara ulaşabilecektir" diye konuştu.
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin 2016 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda 2017 yılı iş programı ve bütçesi kabul edilirken, birliğin 2017 yılı bütçesi 3 milyon 850 bin TL oldu.