Çin'e Antep fıstığı ihracatı artacak

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Başbakan Yardımcısı Şimşek'in imzaladığı protokolden sonra Antep fıstığını Çin'e normal değerinin çok daha üstünde bir fiyatla satabileceklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Çin Halk Cumhuriyeti'ne giden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in imzaladığı protokol, Antep fıstığı ihracatçısını umutlandırdı.

Protokolün imzalanması, Türkiye'nin önemli fıstık üretim ve işleme merkezi olan Gaziantep'te sevinçle karşılandı.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, Antep fıstığının Türkiye'nin önemli ihracat kalemlerinden biri olduğunu söyledi.

Antep fıstığının özellikle Gaziantep ve Şanlıurfa gibi Güneydoğu Anadolu illeri için gelir kapısı olduğunu vurgulayan Bartık, "Antep fıstığı dünyanın en kaliteli fıstığıdır. Türkiye genelinde de üretim alanlarımız giderek artıyor. Antep fıstığının kendine özgü avantajları da var. Ceviz ve fındıkta zamanla tat değişimi olurken Antep fıstığında bu yok." dedi.

Bartık, Çin'in ihracat açısından önemli pazarlardan biri olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Dünyanın en kalabalık ülkelerinin başında geliyor. Çin, Antep fıstığı açısından da en önemli pazarlardan biri. Antep fıstığını Çin'e normal değerinin çok daha üstünde bir fiyatla satabileceğimizi düşünüyorum. Başbakan Yardımcı'mızın ihracatı artıracak protokolü imzalamasını çok yerinde buluyorum. Fıstıkla başlayıp devamında Çin'e çok daha fazla ürünle ihracat yapmamız gerekiyor. Pazar olduğunda daha fazla fıstık üretilebilir. Gaziantep'te çok fazla arazi var talep olduğunda buralara da fıstık dikebilir, yetiştirebiliriz. Yeter ki pazarımız olsun. Satış imkanı olduktan sonra üretim konusunda hiç sıkıntı çekeceğimizi düşünmüyorum. Bu protokolle, Çin'e coğrafi yakınlığımızı da avantaja çevirerek Antep fıstığı ihracatımızı kat be kat artıracağımıza inanıyorum. Çin'e çok küçük bir miktarlarda bir Antep fıstığı ihracatımız vardı. Bu artık büyüyerek devam edecektir. Biz ağırlıklı olarak Avrupa'ya yolluyorduk fıstığımızı ama bundan sonra Çin'e ağırlık verebiliriz."

"Arzımız çok fazla"

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu da Çin'in yoğun bir şekilde fıstık ithalatı gerçekleştirdiğini ancak Türkiye'nin buradan yeterli payı alamadığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Şimşek tarafından imzalandığı duyurulan protokolle Çin'e Antep fıstığı ihracatının önündeki engellerin kalkacağına inandığını belirten Tiryakioğlu, "Çin'e çok az oranlarda fıstık gönderebiliyorduk ama bundan sonra bu oranlar Sayın Başbakan Yardımcı'mız Mehmet Şimşek'in girişimleriyle daha da artış sağlayabilir. Sayın Şimşek'in duyurduğu bu haber bizleri çok sevindirdi. Çok olumlu bir haber. Orta ve uzun vadede bunu çok olumlu bir gelişme olarak nitelendirebiliriz." diye konuştu.

Tiryakioğlu, Çin'in yoğun nüfusu nedeniyle çok önemli bir pazar olduğuna değinerek, Türkiye'nin Antep fıstığı üretiminin de hem iç piyasaya hem de ihracata yetecek düzeyde olduğunu bildirdi.

Bu yıl tüm zamanların en yüksek rekoltesinin alınmasını beklediklerini anlatan Tiryakioğlu, şöyle konuştu:

"Geçen sene 144 bin ton olan rekoltenin bu yıl 180-200 bin tonlar arasında olmasını öngörüyoruz. İç tüketimden fazla ürünümüz var. Arzımız çok fazla. Zaten bu yıl kesinlikle ihracat yapmak zorundayız. Ayrıca bizim fıstığımız kalitesi ve tadıyla diğer ülkelerin fıstıklarından çok farklı. Çin fıstık ihtiyacının büyük bölümünü ABD ve İran'dan karşılıyordu. Bizim ürünümüzün oraya gitmesiyle birlikte farkı anladıklarında Türk fıstığına yöneleceklerine inanıyorum. Bizim fıstık üretimimiz de her geçen yıl artıyor. Fındık ihracatta nasıl Türkiye ekonomisine katkıda bulunuyorsa Antep fıstığı da böyle olacaktır. Antep fıstığı da gelecek dönemlerde fındığı yakalayacaktır diye düşünüyorum."

Bu konularda ilginizi çekebilir