Çok okuyun, çok yaşayın!

Amerikalı bilim insanlarının Sosyal Bilimler ve Tıp dergisinde yayınladıkları araştırmaya göre düzenli kitap okuyan insanların, okumayanlara göre en az 2 yıl daha uzun yaşadığı ortaya kondu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

Hep söylenir; önemli olan ne kadar yaşadığın değil, nasıl yaşadığındır. Doğrudur da bu, fakat kim daha uzun yaşamak istemez ki? Değil mi? Peki, ama nasıl? Uzun yaşamanın yöntemi nedir? Daha çok hayatta kalmanın yolu nedir? Spor yapmak ya da iyi beslenmek mi? Daha az stres mi? Hangisi? Belki de hepsi, fakat başka bir yolu daha var uzun yaşamanın. Yani bilimsel araştırmalar böyle söylüyor. Bakın bilimsel olarak ortaya kondu: Düzenli kitap okuyan kişiler ortalama 2 yıl daha uzun yaşıyor. Amerikalı bilim insanlarının Sosyal Bilimler ve Tıp (Social Science ve Medicine) dergisinde henüz yayınladıkları bir bilimsel araştırmaya göre daha çok kitap okumak uzun yaşamak ile ilişkilendirildi. Araştırmacıların, okuma eylemi ilgili sorularını cevaplayan 50 yaş üstü 3 bin 635 kişi üzerinde gerçekleştirdiği ve tam 12 yıl boyunca süren sağlık araştırmasına göre daha fazla kitap okumanın, daha uzun bir yaşam ile bağı ortaya kondu. Bakın bu bir sebep-sonuç ilişkisi değil fakat bir ‘bağ’ ilişki. Tabii, bu da önemli.

Bu araştırmada bilim insanları şunu yaptılar: Ellerindeki örneklemi hiç kitap okumayanlar, haftada 3 saate kadar kitap okuyanlar ve haftada 3.5 saatten fazla kitap okuyanlar olmak üzere 3 gruba ayırdılar. Araştırma sonucunda kitap okuyan kişilerin daha çok kadın, üniversite mezunu ve yüksek gelir grubuna ait kişiler oldukları ortaya çıktı. Araştırmacılar, bu sonuçlara kişilerin yaş, cinsiyet, ırk, depresyon, medeni durum ve istihdam durumları gibi faktörleri de katıp 12 yıl boyunca gözlem yaptılar. Sonuç olarak haftada 3.5 saatten fazla kitap okuyanların hiç kitap okumayanlara göre ölüm ihtimallerinin yüzde 23 daha az olduğu tespit edildi. Bu eğilim, “3.5 saate kadar kitap okuyorum” diyenlerde yüzde 17 oldu. Yani daha çok okumanın daha çok ‘yaşattığı’ ortaya kondu. Bu araştırmanın yazarlarından olan Yale Üniversitesi’nden Epidemiyoloji Profesörü Becca. R. Levy’nin sözleriyle bitirelim. Bakın ne diyor Levy: “Bir günde sadece yarım saat bile kitap okuyanlar okumayanlara göre ömür uzunluğu konusunda önemli ölçüde avantaj elde ediyorlar. Kitap okuyan bir kişi sağlık, eğitim, bilişsel yetenekler ve diğer pek çok kazanımı birlikte elde ediyor.” Ne diyelim daha fazla kitap okuyabildiğiniz, huzurlu bir ömür dileyelim...

Herkese iyi hafta sonları...

KİTABIN "YAŞAMSAL AVANTAJLARI" VAR

- Kitabın ömür uzatan etkisi bilişsel yeteneklerin daha aktif hâle geçmesiyle ortaya çıkıyor.

- Kitaplar, cinsiyet, yaş, eğitim ya da sağlık farkı gözetmeksizin koruma sağlıyor.

- Bu araştırmaya göre kitapların, dergi ve gazetelere göre daha çok yaşamsal avantajı var.

Bu konularda ilginizi çekebilir